Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инфлацията във Венецуела надхвърли 130 000% за 5 години икономиката се е свила наполовина

[post-views]
Светът срещу Николас Мадуро – ЕС иска анулиране на президентския вот във Венецуела

Nicolas-Maduro-VenecuelaПрез последните 5 години икономиката на Венецуела се  е свила с повече от 47 на сто, а страната е затворила финансовата 2018 г. с инфлация от 130 060%. Това твърди последният доклад на Централната банка в Каракас. Посочената стойност е десетократно по-ниска от данните на Международния валутен фонд.

След повече от 3 години, в които категорично отказваше да публикува официална информация за икономическото състояние на страната, върховният финансов орган на Венецуела представи анализа си за последните месеци на кризата. Само през април ръстът на инфлацията е близо 39%, като за последното тримесечие на 2018 г. икономиката се е свила с повече от 22 на сто, твърди Централната банка. Докладът отчита и спад от близо 2 млрд. долара в износа на петрол през миналата година.

Данните обаче се разминават с тези на опозицията. Според информация на парламента в Каракас през април инфлацията е надхвърлила 44 на сто, а за миналата година ръстът ѝ е с 1 700 000%. Същевременно Международният валутен фонд чертае още по-мрачна прогноза за 2019 г. – очаква се хиперинфлацията във Венецуела да достигне 10 000 000%.

Най-ново

Единична публикация

Избрани