Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Летящ старт за президентството на Зеленски

[post-views]
Летящ старт за президентството  на Зеленски

Седмица, след като встъпи в длъжност, Владимир Зеленски отиде на посещение в Донбас и разгледа позициите на украинските въоръжени сили в зоната на сблъсък със сепаратистите от Донецката и Луганската народна република. С това президентът подчерта, че ще бъде твърд спрямо руската агресия и ще се бори за възстановяване на териториалната цялост на страната
Седмица, след като встъпи в длъжност, Владимир Зеленски отиде на посещение в Донбас и разгледа позициите на украинските въоръжени сили в зоната на сблъсък със сепаратистите от Донецката и Луганската народна република. С това президентът подчерта, че ще бъде твърд спрямо руската агресия и ще се бори за възстановяване на териториалната цялост на страната

От вратата за краката. Тази фраза описва най-добре началото на президентския мандат на Володимир Зеленски, който спечели вота в Украйна със смазваща преднина пред досегашния държавен глава Петро Порошенко. Окрилен от рекордната народна подкрепа, миналия понеделник Зеленски дойде в парламента да положи клетва и заяви на депутатите, че мандатът им приключва предсрочно. Новият президент разпусна Върховната рада и насрочи парламентарни избори за 21 юли. Намерението му да предприеме подобен ход бе известно – все пак партията на Зеленски „Слуга на народа“ няма нито един депутат и е логично той да иска нови избори, на които това статукво да бъде променено радикално. Украйна обаче не е президентска република и не е толкова лесно да се намери юридическа обосновка за предсрочните избори. Зеленски се позова на факта, че зад правителството на Володимир Гройсман не стои ясно парламентарно мнозинство. Наистина по конституция кабинетът трябва да е излъчен от коалиция, членството в която да са удостоверили 50%+1 от депутатите. Но е спорно дали президентът има право да разпусне Върховната рада, преди изрично да е поискал удостоверяването на такова мнозинство. 

Така или иначе, украинските депутати усетиха  откъде духа ураганният политически вятър в момента и макар и с мърморене се примириха с провеждането на предсрочни избори. Повечето от тях са съгласни, че макар и не съвсем конституционно, решението за разпускане на парламента е политически целесъобразно. Иногурационната реч на Зеленски също направи силно впечатление. Той още веднъж подчерта, че неговата главна цел е прекратяването на въоръжените сблъсъци в Донбас и каза, че няма да дели украинските граждани на „правилни“ и „неправилни“, както е правил неговият предшественик. Продължавайки да играе ролята на човек от народа, Зеленски освен това поиска от висшите държавни чиновници да не си закачват неговия портрет в кабинетите – практика, която на нас в България може да ни изглежда абсурдна и смешна, но в бившите съветски републики е много разпространена. 

Междувременно премиерът Володимир Гройсман подаде оставка и от Зеленски зависи кога ще я приеме. Така само няколко дни след встъпването в длъжност цялата власт в Киев се оказа в ръцете на новоизбрания президент. Оставки подадоха и ръководителите на силовите ведомства, чието назначаване е в правомощията на президента – министърът на отбраната Степан Полторак и председателят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак. Зеленски все още не ги е заменил, но вероятно ще го направи до броени дни. Междувременно в СБУ като първи заместник-председател бе изпратен Иван Баканов – най-близкият сътрудник на Зеленски от продуцентска му компания „95-и квартал“ и досегашен шеф на неговата партия „Слуга на народа“. Президентът смени и началника на Генералния щаб на украинската армия генерала от армията Виктор Муженко. 

Седмица след встъпването в длъжност на Зеленски все още няма категоричен отговор на едни от най-важните въпроси – дали новият президент ще бъде под силното влияние на олигарха Игор Коломойски, за чиято телевизия е работил по-рано, или пък ще формира самостоятелна политика. Първите стъпки на новия държавен глава го характеризират като решителен и твърд политик със собствено мнение, но от друга страна за шеф на президентската администрация бе назначен Андрей Богдан – политик и юрист, който също е работил за фирмите на Игор Коломойски. По всяка вероятност олигархът ще има силно влияние в новата президентска администрация, но едва ли ще бъде единственият фактор, с когото Зеленски ще съобразява решенията си. 

Сега главната задача на Зеленски е неговата партия „Слуга на народа“ да спечели колкото се може по-убедителна победа на предстоящите парламентарни избори. Защото без мнозинство във Върховната рада той не би могъл да разчита и на лоялно правителство. Предизборната кампания вече започна официално на 24 май. „Слуга на народа“ е нова партия и засега няма почти никакви кадри и регионални организации. От щаба на партията обявиха, че приемат заявления за членство и всеки украинец може чрез специално създаден сайт да представи своята биография и да даде идеи за нови законопроекти. Тепърва ще се търсят и подходящи хора за депутати от „Слуга на народа“.  Сегашната избирателна система в Украйна е крайно неудобна за Зеленски. Тя е смесена, като половината от депутатите се избират по пропорционални листи, а другата половина – в мажоритарни избирателни райони. В страната има мощни регионални елити със свои клиентелистки мрежи, поради което „Слуга на народа“ трудно ще успее да излъчи мажоритарни депутати – те най-често са хора на местните олигарси и след като влязат в парламента, започват да се пазарят на кого да продадат своята лоялност. 

Затова Зеленски поиска от депутатите преди окончателното разпускане на парламента през юни да променят избирателния кодекс и да премахнат мажоритарните избирателни райони. Той настоява и за намаляване на прага за влизане в парламента от 5 на 3 процента, разчитайки, че така в Радата ще попаднат по-малки партии, които да бъдат негови потенциални съюзници. Не е ясно обаче дали новият президент ще успее да наложи искането си за промени в избирателните правила поне теоретично депутатите не са длъжни да го приемат. Прегрупирането сред тях обаче вече започна с оглед на бъдещата властова конфигурация. 

Проведените през май две социологически проучвания дават на практически все още несъществуващата президентска партия „Слуга на народа“ около 40% от гласовете. Ако бъде въведена изцяло пропорционална избирателна система, не е изключено Зеленски да получи дори самостоятелно мнозинство във Върховната рада, но при запазване на мажоритарните райони това вероятно няма да стане. Като втора политическа сила в Украйна (с 10–11% според проучванията) засега се оформя формацията „Опозиционна платформа – За живот“. Тя е смятана за проруска, разчита на избиратели в Източна и Южна Украйна. Нейният кандидат за президент Юрий Бойко се класира четвърти с близо 12 процента от гласовете. 
В никакъв случай не се е отказал от политическите битки и досегашният президент Петро Порошенко, чиято формация може да вземе 9–10% на парламентарния вот. Разбира се, след разгрома на президентските избори някои от съратниците на Порошенко го напуснаха. Премиерът Володимир Гройсман вече обяви, че ще прави собствена партия, в която вероятно ще влязат мнозина от сегашните депутати от Народния фронт на бившия премиер Арсений Яценюк. От блока на Порошенко излиза и партията УДАР на кмета на столицата Киев Виталий Кличко. 

В играта е и вечната лейди на украинската политика Юлия Тимошенко с нейната партия „Отечество“. Тя вече заяви симпатии към Зеленски и е потенциален коалиционен партньор на „Слуга на народа“ в бъдещия парламент. Предполага се обаче, че Тимошенко ще иска твърде висока цена за своето партньорство – министър-председателския пост, който Зеленски едва ли ще е склонен да й даде. С добри шансове да премине бариерата за влизане в парламента е и бившият шеф на СБУ Игор Смешко, който се представи неочаквано добре на президентските избори. Триумфът на Зеленски на президентските избори се оказа стимул за влизане в политиката на един друг изключително популярен артист от украинския шоу бизнес – Святослав Вакарчук от рок групата „Океан Елзы“. Преди броени дни той представи своята партия „Глас“ и заяви намерение за участие в парламентарния вот. Вакарчук до голяма степен споделя ценностната ориентация на досегашния президент Порошенко, но към нея добавя своя артистичен ореол на харесван и обичан изпълнител. Той може да намери електорат в Централна и Западна Украйна и да обърка сметките на Зеленски за самостоятелно мнозинство в парламента. 

Първите стъпки на новия украински президент дават основание да очакваме сериозни промени в политическата система на страната. Най-вероятно обаче в Украйна отново ще се стигне до централизация на властта в ръцете на един човек, пък бил той и
„слуга на народа“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани