Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп с нови мерки срещу нелегалната миграция – Мексико плаща по-високи мита, докато не реши проблема

[post-views]
Тръмп с нови мерки срещу нелегалната миграция – Мексико плаща по-високи мита, докато не реши проблема

TRUMP-1Вашингтон въвежда по-високи мита за всички стоки от Мексико. Това обяви лично президентът Доналд Тръмп и поиска от южните си съседи да спрат потока на нелегални имигранти към страната му. Мярката предвижда прогресивно увеличаване на вносните такси с 5% месечно до достигането на 25 на сто през октомври.

Новите митнически тарифи ще се прилагат по отношение на всички мексикански стоки, влизащи на американския пазар, без изключения. Мярката влиза в сила на 10 юни и ще бъде прилагана дотогава, докато Мексико не реши казуса с нелегалната миграция, заяви в социалните мрежи президентът Доналд Тръмп. Докато проблемът е на дневен ред, вносните такси ще се увеличават прогресивно, но щом бъде решен ситуацията ще се нормализира, подчерта държавният глава.

След като Конгресът отхвърли строежа на стена по границата, Белият дом търси всевъзможни варианти да спре керваните от Южна Америка. Анализатори обаче смятат, че по-високите мита не са най-добрият начин за постигане на тази цел и по-скоро ще влошат търговските отношения между двете страни. Макар мексиканците да са тези, които първи усещат негативните последици с обезценяването на местната валута, американските компании също ще понесат тежък удар, тъй като производството на много от тях отдавна е изнесено при южните им съседи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024