Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Четири оферти в битката за машина на пехотата

[post-views]
Четири оферти в битката за машина на пехотата

Автор: Димитър ИЛИЕВ

Между четири оферти за бойна машина на пехотата (БМП) ще избира правителството, твърдят военни експерти. Макар засега да не е ясно кога ще бъде взето решението, в надпреварата са едни от най-големите производители на бронирана техника в света. 

Българското военно министерство чрез работната група в правителството изпрати до тях покани за предложения – до фирми от Швейцария, Германия, Франция и Германия. Най-вероятно МО ще привлече външен независим консултант по условията на конкурса и техническото задание към него. Най-дискутираният проблем все пак е с какво въоръжение да стрелят новите машини, като от това зависи и с каква стрелкова система ще бъдат оборудвани новите БМП за Българската армия.
Прогнозната сума на проекта е почти 1,5 млрд. лв. с ДДС. Срещу тях трябва да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и още 60 обслужващи и осигуряващи), специална техника за 3 батальонни групи, комуникационна и информационна система, тренажори и друго оборудване. За 90-те бойни машини изискването е да бъдат с колесна формула 8×8 и голяма степен на брониранe, а за спомагателните се допуска 6×6 и дори 4×4.
Покани са изпратени до базирания в Германия концерн ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария, но има и завод за сглобяване в Румъния.

Първоначално българското правителство заяви, че ще иска до 20 на сто от машините да се правят в България. По-реалистично обаче изглежда те само да бъдат сглобявани в страната ни, което е около 5 на сто от общите работи. Обсъжда се вариантът отделни модули като комуникационния да се сглобяват в България. Той представлява многофункционално устройство за пренос на данни в реално време и изисква и криптиране на информацията. Трябва да показва разузнавателни данни от сателит, дронове, инфрачервени камери и т.н. в реално време на екрани в машините и командните центрове. Не на последно място – устройствата трябва да са свързани и със системата на НАТО за управление и следене (Friendly Force Tracking). 
Ето кои са четирите бойни машини на пехотата, от които България ще избере своя фаворит.

a5a5832e09b1e3bab40c2b14d49ee917 General Dynamics Land System – MOWAG произвеждат PIRANHA и PANDUR. В търга най-вероятно ще участва моделът PIRANHA IFV. Той е вариант на петото поколение на фамилията Piranha. Традиционно машината се предлага с дизелов двигател MTU 6V199 TE21 с мощност от 430 киловата. При поръчките си Дания и Испания оборудваха машината с испански двигател на основата на дизел „Скания” с 480 киловата мощност. През 2018 г. румънската армия трябваше да получи 127 машини, 30 от които произведени в завода на MOWAG в Кройцлинген, Швейцария, а останалите  Букурещ. 

vbci-dash-two-nexter-ehb-roanne-4-sept-2015-img_5879NEXTER Group – Франция, предлага VBCI 2 (Vehicule Blinde de Combat d'Infanterie – на френски „бронирана машина на пехотата”) с 8×8 задвижване и Titus (Тактически транспорт за пехотата) с колесна формула 6х6 за спомагателните машини.
VBCI 2 е разработен специално за външните пазари, като основната разлика с VBCI, който е на въоръжение във френската армия, е нов брониран корпус с увеличена височина, което увеличава вътрешния обем. VBCI 2 е снабден с нов дизелов агрегат Volvo D13 с мощност от 600 конски сили. Екипажът се състои от 3-ма души, а водачът има термовизионно устройство. Тримата от екипажа имат пълна 360-градусова видимост с помощта на дигитални камери. Въоръжението е 40 мм автоматична картечница. По желание на клиента може да бъде оборудван с 30-мм автоматична картечница ATK Bushmaster Mk 44 на норвежката компания Kongsberg.

patria amvPatria – Финландия предлага машината си AMV, която е модулна платформа и позволява трансформация според предназначението на машината в зависимост от нуждите на Българската армия – бойна машина за пехотата или транспорт на личен състав. Машината е с 8×8 задвижване, има отлично предпазване от мини – издържа до 10 килограма тротил, както и много добра мобилност.

Artec-BoxerARTEC GmbH включва компаниите Krauss-Maffei Wegmann, Rheinmetall и MAN. Произвежданата от тях бронирана машина Boxer е може би най-добрата в класа си, но цената й е най-висока.
Boxer е 8-колесна мултиролева машина с тегло от 36,5 т. Състои се от два ключови елемента – платформа и сменяем модул за мисии. Той може да се сменя за 20 мин в зависимост от целите на мисията – за транспорт на личен състав, линейка, команден пункт, за товари, за обучение на водачи и т.н. Въоръжението му включва специално разработено 155-мм оръдие и 12,7-мм картечница. Защитата може да издържи по целия корпус на картечница от 14,5 мм калибър в съответствие със стандарта STANAG 4569 Ниво 4.

Най-ново

Единична публикация

Избрани