Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военнослужещи от българските въоръжени сили участват в логистично учение на НАТО в Република Полша

[post-views]
Световна военна сила – България е на 60-о място в глобалната класация

voenni-army-svМногонационално логистично полево учение „Capable Logistician – 2019“ с участието на 31 военнослужещи и автомобилна техника от Въоръжените сили на Република България ще се проведе в периода 1-15 юни 2019 г. в района на тренировъчния полигон на Полската армия „Drawsko Pomorskie Training Area” в Република Полша.

Учението е планирано и организирано от Многонационалния логистичен координационен център в гр. Прага, Чехия, с подкрепата на Полша като страна-домакин. В него участват близо 1000 военнослужещи от 37 страни -членки на НАТО и страни-партньори. Целта на учението е реално отработване на въпроси, свързани с планирането и изпълнението на логистичното осигуряване на коалиционни сили на театъра на операцията и координиране на използването на многонационални и национални (на страната-домакин) логистични сили и ресурси.

От българска страна в учението участват военнослужещи от 30-и отряд за контрол на придвижването от състава на Съвместното командване на силите, формирования от състава на 91-ви инженерен батальон от 55-ти инженерен полк и 110-и логистичен полк от Сухопътните войски, 3-а авиобаза в Граф Игнатиево от Военновъздушните сили и Военна академия „Г.С. Раковски“. Старши национален представител в учението е полковник Анастас Бакалов от Съвместното командване на силите.

Участието в ученията от формата „Capable Logistician” допринася за повишаване на подготовката за логистично осигуряване на силите на Алианса.

Най-ново

Единична публикация

Избрани