Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мечът на хан Кубрат гостува в НХГ

[post-views]
Мечът на хан Кубрат гостува в НХГ

¦Ь¦¦TЗTКTВ ¦-¦- TЕ¦-¦- ¦ЪTГ¦-TА¦-TВПреди седмица в Балната зала на Двореца (НХГ, пл. „Княз Александър І“) беше открита изложба с два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм  XOYBPATOY ПАТPIKIOY (ХУВРАТУ ПАТРИКИУ), който доказва името на получилия патрицианско достойнство – хан Кубрат. Показването им у нас се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София и ще продължи до 30 юни. На откриването присъства заместник-директорът на Ермитража проф. Георги Вилинбахов, а куратор е доц. д-р Иля Ахмедов от отдел „Източна Европа и Сибир” на руския музей.  

Пръстенът на хан Кубрат
Пръстенът на хан Кубрат
Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Находката е от около 800 предмета, част от тях златни, а други – от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. 
Съкровището съдържа изделия, дело на местни „варварски” майстори, както и произведения на торевтиката, изработени в иранската традиция в земите на Сасанидите. Голям брой изделия са от благороден метал, произведени в ателиетата на Константинопол.
Безспорно най-интересният комплект от предмети принадлежи към личните вещи на хан Кубрат. Те са инсигнии, свързани с висшия сан на техния собственик: коланна гарнитура от злато, параден железен меч с изящно изработените и украсени златна дръжка и ножница, две златни закопчалки за мантия, две златни гривни. Най-важният артефакт сред тях е пръстен с монограм.
Артефактите от един толкова важен комплекс, датиращ от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството. Това е един от редките случаи, за който може да се определи не само етническата принадлежност на собственика на предметите, но и те да бъдат обвързани с конкретно име – това на хан Кубрат.
Страницата подготви 
Лъчезар Лозанов

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани