Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приемат войниците веднага след конкурса

[post-views]

voenni-gvardiaМладите хора, които успешно издържат конкурса за войници, ще може да бъдат приемани веднага на военна служба. Това се предвижда с проектопромените в правилника за приложение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, публикувани за обществено обсъждане в сайта на МО – www.mod.bg.
Анализът на проведените конкурси показва, че на класираните за приемане в строя кандидати се налага да чакат 4 и повече месеца за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация, преди да сключат договор за военна служба. В този период някои от тях приемат други предложения за работа и се отказват от възможността да бъдат приети във войската, става ясно от мотивите на вносителя на проекта – министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Според него с промяната ще се създаде възможност кандидатите, които не притежават изискващо се разрешение за достъп до класифицирана информация, след като сключат договори за военна служба, да бъдат приети на военна служба на длъжностите, за които са класирани. 
А след това да бъдат взети в разпореждане на министъра на отбраната по специален щат, докато получат изискващото се разрешение или отказ за достъп до класифицирана информация. По този начин ще се намали възможността кандидати, които са кандидатствали и са класирани за приемане на военна служба за обявените длъжности, да приемат предложения от други работодатели. 
Остава и възможността, там където службата го изисква, приемането на военна служба да става след получаване на изискващият се достъп до класифицирана информация. (БА)

Най-ново

Виж още

Избрани