Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спуснаха на вода „Триест“

[post-views]
Спуснаха на вода „Триест“

VMS_Italy-korab-Triest Универсалният десантен кораб ще бъде най-голямата следвоенна единица на италианските ВМС

Италианските ВМС са на път да получат най-голямата си следвоенна бойна единица, след като в края на май в корабостроителницата на компанията „Финкантиери“ край Неапол бе спуснат на вода, в присъствието на висшето държавно и военно ръководство, универсалният десантен кораб (УДК) „Триест“.

УДК трябва да влезе в строя през юни 2022 г. и да замени в състава на ВМС лекия авионосец „Джузепе Гарибалди“, построен в средата на 80-те години. „Триест“ е част от мащабната военна корабостроителна програма на Италия на стойност близо 5,5 млрд. евро, която предвижда построяването на един УДК, шест големи патрулни кораба (фактически фрегати) с опция за още четири допълнителни, кораб за комплексно обслужване и два многоцелеви катера за специалните морски части. Делът на „Триест“ от общите разходи е 1,126 млрд. евро, от които 273 млрд. се падат на компанията „Леонардо“, която ще осигури въоръжението на кораба.

Водоизместването на УДК е близо 26 000 т, дълъг е 245 м, най-голямата му ширина е 47 м. Екипажът ще бъде от 1064 души, от които 604 души десантна група. В случай на нужда е възможно да бъдат взети на борда и 700 десантчици. „Триест“ разполага с корабна болница с 27 места. Доковата му камера помества четири танкодесантни катера или един катер на въздушна възглавница. Освен това на борда му има два 15-метрови скоростни десантни катера, припомня блогът bmpd.livejournal.

В хангара на „Триест“ се побират 12 големи хеликоптера от типовете AW101 или NH-90 или комбинация от до 20 големи и средни вертолета. Възможно е вместо тях да бъдат базирани от четири до осем изтребителя с вертикално кацане и къс разбег при излитане F-35B и от четири до девет вертолета. Италианският УДК има и мощно радиоелектронно оборудване, буксируема хидроакустична станция за противоторпедна защита. Отбранителното въоръжение включва 16 вертикални пускови установки за ЗРК „Астер-15“, три 76-мм оръдия, три 25-мм автоматични оръдия и три 12,7-мм дистанционно управляеми картечни установки, всички те производство на „Леонардо“.

Източник: в.“Дума“

Най-ново

Единична публикация

Избрани