Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Щабният елемент е в готовност за SABER GUARDIAN 19

[post-views]
Щабният елемент е в готовност за SABER GUARDIAN 19

1111Щабният елемент за интегриране на силите на НАТО (NFIU) ще участва в предстоящото многонационално учение SABER GUARDIAN 19, което ще бъде ръководено от командването на сухопътните сили на Румъния заедно с командването на сухопътните сили на САЩ в Европа. То ще се състои от 3 до 24 юни на територията на България, Унгария и Румъния, уточниха от Щабния елемент.
От 2013 г. насам ученията от поредицата SABER GUARDIAN се провеждат всяка година последователно на територията на България, Румъния и Украйна и са част от съвместната тренировъчна програма на Европейското командване на САЩ. От 2017 г. учението започна да се провежда на всеки 2 г.
Тази година SABER GUARDIAN 19 ще включва придвижване на участващите формирования до тренировъчните полигони, компютърно подпомагано командно-щабно учение, медицинско учение по търсене, спасяване и евакуация на пострадали, въздушен десант, учение за преодоляване на водна преграда Wet  Gap  Crossing. През текущата година в учението на територията на страните домакини ще участват около 6000 военнослужещи от Румъния, България, Унгария, Албания, Гърция, Босна и Херцeговина, Турция, САЩ, Канада, Италия и др. 
Целта е усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво. SABER GUARDIAN 19 беше избрано за демонстриране на способностите и потвърждаване на сертификацията на Щабния елемент. Вчера от NFIU съобщиха, че на 29 и 30 май Щабният елемент навлезе във втора фаза от втория етап на процеса за потвърждаване на сертификацията си. NFIU беше оценяван от експерти от МО. От името на върховния главнокомандващ на силите на НАТО, наблюдатели от Многонационалната дивизия – Югоизток (Румъния), наблюдаваха и оказваха контрол по време на ре-сертификацията.
Комисията извърши проверка на способностите и изпълнението на критериите за оценка в контекста на предстоящото учение SABER GUARDIAN 19. Председателят на Комисията за оценка полковник Даниел Спасов – заместник-директор на дирекция „Операции и подготовка” в МО, постави въпроси към експертите от Щабния елемент, на които получи адекватен и професионален отговор. Полковник Спасов и старшият наблюдател от НАТО полковник Константинос Коконас изразиха първоначалното си одобрение за извършеното от личния състав на NFIU. Командирът на Щабния елемент полковник Светослав Халваджиев изрази своята благодарност към личния състав за доброто представяне и изпълнението на поставените задачи.                

Най-ново

Единична публикация

Избрани