Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът на САЩ пристигна във Великобритания

[post-views]
Институционална криза в САЩ – Тръмп напусна демонстративно среща с демократите

trump-ggВъв Великобритания започна тридневната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп. По време на престоя си американският държавен глава ще се срещне с премиера Тереза Мей, като част от програмата му включва и среща с кралското семейство и обяд с кралица Елизабет Втора.

Това е второто посещение на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания в рамките на по-малко от година. Основната цел на визитата му е отбелязването на 75 годишнина от десанта в Нормандия, който е решаваш за изхода от Втората световна война.

Посещението на Тръмп идва в изключително напрегнат момент за Обединеното кралство, което се намира в тежка политическа криза заради Брекзит и плановете на премиера Тереза Мей да подаде оставка.

Очаква се двамата да се срещнат във вторник. По време на разгорите ще бъдат засегнати теми, като борбата срещу климатичните промени, както и решението на Лондон да продължи да работи с китайския технологичен гигант „Хуауей“ по изграждането на 5G система, независимо от санкциите на САЩ.

Малко преди да замине Тръмп успя да нажежи страстите на острова. Той официално подкрепи Борис Джонсън, който се прицели в поста на Мей и заяви, че Найджъл Фараж трябва да води преговорите с ЕС за Брекзит.

Едва кацнал Тръмп се заяде и с кмета на Лондон Садик Хан, като го нарече „студенокръвен загубеняк“, след като стана ясно, че е разрешил провеждането на протести срещу държавната му визита.

Освен в Лондон протести са планирани в цялата страна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани