Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пхенян опитва да опровергае информацията за чистка

[post-views]
Северна Корея е пратила тийнейджъри за 12 години в трудов лагер заради южнокорейски филми и музика, показва видеозапис

NORTH KOREA SEVERNA KOREAЕдин от севернокорейските топ-дипломати, за когото миналата седмица беше съобщено, че е въдворен в трудов лагер, се появи на официално събитие рамо до рамо с лидера Ким Чен-ун. Държавната медия в Пхенян разпространи снимки от уикенда, на които се виждат заедно държавният глава и считаният за негов довереник Ким Йон-чхол.

Разпространените кадри показват Ким Йон-чхол сред другите официални лица в ложата по време на концерт в неделя вечер. Списъкът с гостите на събитието също потвърждава присъствието му, макар и на фотосите лицето му да е частично скрито с ръце. Въпреки твърденията, че дипломатът е посетил  мероприятието, това съвсем не означава, че той не е бил изпращан в трудов лагер, коментираха западните медии.

Припомняме, че в петък миналата седмица, световните издания гръмнаха с новината на южнокорейски вестник, че на Север Ким Чен-ун провежда масова чистка на лицата, които държи отговорни за провала на последната среща с американския президент Доналд Тръмп през февруари. Според разпространената информация Ким Йон-чхол в бил осъден на принудителен труд и изпратен в провинцията за идеологическо превъзпитание. Бившият шпионин дълго време беше дясната ръка на севернокорейския лидер и по време на преговорите преди срещата в Ханой беше основният партньор на държавния секретар Майк Помпео.

Твърденията за „разчистване“ на изпаднали в немилост високопоставени политици в Пхенян са почти невъзможни за доказване и често се оказват фалшиви новини. В този контекст остава неясна съдбата на бившия пратеник на Северна Корея във Вашингтон Ким Хьок-чхол, за когото в петък беше съобщено, че е екзекутиран заедно с четирима други дипломати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани