Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК стартира дисциплинираща процедура срещу Италия

[post-views]

european-commission-sgradaЕК официално стартира дисциплинираща процедура срещу Италия. Причината е прекомерният външен дълг на Рим, което е в пряко нарушение на финансовите правила и дългови критерии в рамките на ЕС.

В писмото на ЕК до управляващите в Рим се посочва, че растящият дълг на Италия и ограничения напредък в структурните и пенсионни реформи, оправдава започването на дисциплинарна процедура.  Според последните данни публичният дълг на Италия продължава да нараства годишно с малко над процент, като в момента е 133.7 на сто от БВП на страната или приблизително 2,3 трилиона евро. Това е много над допустимите нива за ЕС. Според сега действащите правила бюджетния дефицит на една страна не може да надвишава 3 процента, а държавният дълг не може да е над 60 на сто от БВП на страната. През последните години ЕК многократно предупреждаваше Италия, че трябва да вземе спешни мерки за да намали външния си дълг, ако иска да избегне наказателна процедура.

В Рим обаче дойдоха на власт популистките партии – движението „Пет звезди“ и националистическата „Северна Лига, които обещаха въвеждането на основен доход и намаляване на пенсионната възраст, което ще доведе единствено до ново увеличаване на външния дълг.

Решението на Брюксел идва в деликатен момент за Италия, след като премиерът Джузепе Конти заплаши да подаде оставка заради споровете по редица въпроси между коалиционните партньори, което реално парализира работа на правителство, в момент когато то трябва да убеди Брюксел да направи компромис за външния дълг на страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани