Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Светът отбелязва 75 години от десанта в Нормандия – 16 държави обещаха ужасът на войната да не се повтаря

[post-views]
Светът отбелязва 75 години от десанта в Нормандия – 16 държави обещаха ужасът на войната да не се повтаря

Donald-UK

Светът отбелязва 75-та годишнина от десанта в Нормандия, който решава изхода от Втората световна война. Официалната церемония се проведе край брега, от който на 6 юни 1944 г. към Франция тръгват съюзническите британски, американски и канадски сили. В Портсмут кралица Елизабет II посрещна държавни и правителствени ръководители от 15 държави и заедно обещаха „невъобразимият ужас на войната да не се повтаря“.

Специално за честванията на т.нар. D-Day в Портсмут пристигнаха премирът Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и канадският премиер Джъстин Трюдо, които имаха важна на сцената и прочетоха спомени за падналите герои. Сред официалните лица бяха още германският канцлер Ангела Меркел, американският президент Доналд Тръмп, както и гости от всички държави, били се рамо до рамо с британците през войната.

В церемонията участваха повече от 300 ветерани от Десанта в Нормандия през юни 1944 г. Специално към тях се обърна кралица Елизабет II и им благодари за проявената преди 7 десетилетия непоколебима решителност.

кралица Елизабет II – монарх на Обединеното кралство:

„Именно това донесоха в битката тези смели мъже, от чийто успех зависеше съдбата на света. Много от тях така и не се завърнаха у дома и героизмът, куражът и саможертвата на онези, които загубиха живота си, никога няма да бъде забравени. С преклонение и гордост, от името на целия народ и всъщност на целия свободен свят, казвам на всички вас – благодаря.“

Връх на честванията беше прелитането на повече от 20 бойни самолета. Във въздуха бяха вдигнати както модели от Втората световна война като изтребителите Spitfire и Hurricane, така и по-модерни прихващачи и транспортни самолети от състава на Кралските ВВС.

След церемонията премиерът Тереза Мей даде прием за световните лидери. Заедно те почетоха „най-голямата съвместна сухопътна, военновъздушна и морска операция в историята“, а Мей призова Запада да запази единството си в лицето на съвременните заплахи пред сигурността. Ръководителите на 16 държави, сред които Великобритания и САЩ, подписаха „Прокламацията от D-Day“, с която се ангажират „да работят заедно за мирното решаване на международните проблеми“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани