Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея предупреди САЩ – ядреното споразумение е пред провал

[post-views]
САЩ продължават с военните учения след провокациите на Северна Корея

korea usaСеверна Корея предупреди САЩ, че споразумението за ядреното разоръжаване е пред провал, ако Вашингтон продължи да настоява Пхенян едностранно да се откаже от оръжията си за масово унищожаване. Предупреждението на комунистическата държава идва близо година след историческата среща между лидерите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен ун в Сингапур.

От първата по рода си среща между действащ американски президент със севернокорейски лидер изтече много вода. В Сингапур Донал Тръмп и лидера на Ким Чен ун се договориха да започне процес по ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, но напредъкът до този момент и нулев.

САЩ играят с търпението ни и ако не сменят подхода и не предложат нещо ново, то споразумението ще се превърне в лист бяла хартия, съобщи севернокорейската държавна телевизия, позовавайки се на официално съобщение от външното министерство на страната.

Предупреждението идва няколко дни, след като южнокорейските медии тиражираха новината, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун провежда екзекуции и чистка на официални лица участвали, във втората му среща с Доналд Тръмп във Виетнам, която завърши с провал.

Едно от непреодолимите различия между САЩ и Северна Корея, които технически са във война, остава въпроса как точно да бъде приключен процеса за ядреното разоръжаването. Вашингтон настоява Пхенян да предаде целия ядрен арсенал в замяна на отмяна на тежките икономически санкции, но на този етап комунистическата страна отказва да го направи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани