Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български военнослужещи участват в компютърно-подпомаганото командно-щабно учение в Румъния

[post-views]
Български военнослужещи участват в компютърно-подпомаганото командно-щабно учение в Румъния

FB_IMG_1559638522715029942-ма военнослужещи от Съвместното командване на силите, щаба на Сухопътните войски и 2-ра механизирана бригада участват в разпределеното компютърно-подпомагано командно-щабно учение, което е част от многонационално учение „Saber Guardian 2019”, съвместно с близо 8000 военнослужещи от въоръжените сили на САЩ, Румъния, Унгария, Албания, Босна и Херцеговина и Турция. Церемонии по откриването на учението се проведоха на 3 юни 2019 година в щаба на Многонационална дивизия „Югоизток“ в Букурещ, Румъния и на полигоните за провеждане на учението.

В компютърно-подпомаганото командно-щабно учение Българската армия участва с развърнат щаб от състава на 2-ра механизирана бригада, военннослужещи на длъжности в щаба на Многонационалната дивизия „Югоизток“ в Букурещ и в симулационния център на Учебен полигон „Чинку“. Ръководител на участниците от българска страна е полковник Стоян Шопов, началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. 

Съвместното многонационално учение „Saber Guardian 2019” се провежда от 3 до 24 юни на полигони в Румъния, България и Унгария, под ръководството на Командването на Сухопътните войски на Румъния и Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Основните цели на учението от 2013 година до сега са повишаването на оперативната съвместимост на формированията и щабовете от участващите страни, както и засилване на регионалното сътрудничество в областта на сигурността. Участието в такъв вид многонационални учения повишава готовността на формированията за участие в операции, засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация и взаимодействие със съюзниците и партньорите ни, необходими в случай на криза. Учението подготвя участващите нации за ефективен отговор на различни заплахи за регионалната сигурност, за осигуряване на граничната и енергийна сигурност и за противодействие на тероризма и нелегалния трафик.

Най-ново

Единична публикация

Избрани