Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Смяна на курса на управлението в Дания – идват на власт социалдемократите

[post-views]
Смяна на курса на управлението в Дания – идват на власт социалдемократите

DENAMRKДания сменя курса на управлението си. Това са най-честите коментари след победата на лявоцентристката коалиция на изборите за парламент, начело с лидера на социалдемократите Мете Фредериксен, която най-вероятно ще е следващият министър-председател на страната.

Победата на лявоцентристката коалиция сложи край на продължилото 18 години управление на десните партии в Дания, коментира Би Би Си. Левият блок, начело със Социалдемократическата партия, ще има 91 депутата в 179 местния парламент, като резултатите откриват пътя  пред лидера на социалдемократите Мете Фредериксен към премиерски пост.

Ако това стане 41-годишната активистка ще влезе в историята, като най-младия премиер в историята на Дания.

Изборите се смятат за тежък удар за управляващата дясноцентриска коалиция, начелото на Либералната партия на досегашния премиер Ларс Льоке Расмусен.

Най-големият губещ от вота е крайно-дясната Датска народна партия, която в продължение на близо 20 години крепеше коалицията между либерали и консерватори в парламента, в замяна на въвеждането на по-строги правила и мерки за ограничаване на имиграцията.

Дания е трета северна страна, в която левите партии идват на власт през последната една година, след Швеция и Финландия, коментират световните медии.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани