Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

75 години от десанта в Нормандия – честванията на D-Day продължиха във Франция

[post-views]
Франция посреща националния си празник

parad france

Продължават честванията на D-Day. Ветерани, действащи военнослужещи и политици се събраха в Нормандия по повод 75 години от десанта, който преобръща хода на Втората световна война. Лидерите на Франция, Великобритания и САЩ също бяха там, за да почетат паметта на падналите герои.

На днешния ден преди 75 години 156 хиляди британци, американци и канадци от съюзните сили пристигат в Нормандия. На 6 юни 1944 г. е дадено началото на най-голямата съвместна сухопътна, военновъздушна и морска операция – „Овърлорд“, с която започва освобождаването на Франция от нацистките окупатори, а оттам и на цяла Европа. 11 месеца по-късно Хитлеристка Германия капитулира и скоро Втората Световна война приключва.

Стотици ветерани се завърнаха в Нормандия и преживяха отново т.нар. D-Day. На френския бряг те бяха посрещнати с огромен надпис „Благодаря“ и бурни овации, а звукът от шотландска гайда беляза точния момент на акостирането им на Голд бийч преди 7 десетилетия.

Специално към тях се обърна британският премиер Тереза Мей, за която честването беше един от последните ангажименти преди да подаде оставка. Тя изказа благодарността си към „най-великото поколение, чийто несломим дух формира света след войната“ и подчерта, че е огромна чест да сподели годишнината именно с ветераните.

Тереза Мей – министър-председател на Великобритания:

„Ако трябва да посочим един ден, за който можем да кажем, че е решил съдбата на бъдещите поколения, във Франция, във Великобритания, в Европа и в света, този ден е 6 юни 1944 г.“

Френският президент Еманюел Макрон припомни, че на куража и смелостта на присъстващите ветерани и падналите им другари дължим свободата и живота си.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„На това дължим свободата си. И каквото и да ни струва, никога няма да се предадем. Каквото и да ни струва винаги ще останем заедно, защото това е общата ни съдба.“

На границата между Джуно и Голд бийч Тереза Мей и Еманюел Макрон откриха Мемориал на загиналите в Нормандия повече от 22 хиляди британски войници и положиха венец пред паметната плоча.

По-късно към Макрон се присъедини и американският президент Доналд Тръмп. От Омаха бийч, където се намира американското военно гробище, той почете падналите си сънародници и благодари на французите, че правят същото.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

„Днес си спомняме за онези, които загубиха живота си и отдаваме чест на всички, които се биха тук в Нормандия. Те върнаха на цивилизацията тази земя. Благодарим ви от все сърце.“

Тръмп припомни, че ветераните са гордостта на нацията и подчерта, че те са сред най-великите американци, живели някога.

Най-ново

Единична публикация

Избрани