Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венци и цветя по повод 143 г. от гибелта на Христо Ботев

[post-views]
Венци и цветя по повод 143 г. от гибелта на Христо Ботев

DSCN1746В Калофер се проведе митинг-поклонение  по повод 143 г. от гибелта на Христо Ботев с участие на Военния духов оркестър и представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада – район Карлово. Тържествени слова произнесоха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Възпоминателни адреси бяха получени от генерал от запаса Константин Попов – председател на Комисията по отбрана на 44-тото народно събрание подполковник Димитър Мерудийски – началник на военно формирование 22680 – Карлово,  и кметовете на  Габрово и Сопот. Пред паметника на поета революционер бяха поднесени венци и цветя.           

Пловдив почете Ботев
С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пловдив на паметника на Христо Ботев в парка „Цар-Симеонова градина” беше почетена 143-тата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Участваха представително военно формирование и Представителният духов оркестър на ВВС. 
Строят на почетния караул прие командирът на Силите за Специални операции и началник на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев.
Слово произнесе носителят на награда „Пловдив“ в раздел „Художествена литература“ Антон Баев. За да отдадат своята почит бяха дошли областният управител Здравко Димитров, председателят на ОС Савина Петкова, народният представител Димитър Георгиев, общински съветници, кметовете детският състав на ФК „Ботев“ (Пловдив) и многобройни признателни граждани.                                                                      

Заря в Кърджали
На площад „Освобождение” в Кърджали се проведе тържествена заря в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Участваха представителни роти от Командването на  Силите за специални операции, Представителният духов оркестър на ВВС и ученически отряди от Кърджали. 
Строят беше приет от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Командващ тържествената проверка (заря) бе командирът на Командването на  Силите за специални операции и началник на Пловдивския гарнизон бригаден генерал Явор Матеев. Слова произнесоха Цвета Караянчева и областният управител на Кърджали Никола Чанев.   

2kalЧествания в Калофер и Павел баня 

В Калофер се проведе тържествена проверка (заря), посветена на 143-тата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев и Деня на загиналите за свободата на България. Участваха Военният духов оркестър и представителни роти от формирования на 61-ва Стрямска механизирана бригада – район Карлово.
Командващ зарята бе подполковник Димитър Коев. Под звуците на „Срещен марш” почетният строй беше приет от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада  бригаден генерал Деян Дешков. 
На ритуала присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, Веска Ненчева – народен представител, началникът на военно формирование 22680 подполковник Димитър Мерудийски, кметове на кметства, общински представители, представители на родолюбиви организации и съюзи, граждани и гости на града. 
Тържествена заря бе проведена и в гр. Павел баня. В нея участие взеха представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада от войскови район Казанлък и военният духов оркестър на 2-ра механизирана бригада –  Стара Загора. Почетният строй беше приет от началника на щаба на 61-ва бригада полковник Иван Иванов. Тържествено слово произнесе кметът на  Павел баня Станимир Радевски, в което с пламенни слова и стихове той припомни на гостите моменти от подвига и героичното минало на революционера поет.
Венци и цветя бяха поднесени от името на кмета на Павел баня, министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на 61-ва Стрямска бригада, политически партии, родолюбиви организации, граждани и гости на града.                                     

Най-ново

Единична публикация

Избрани