Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Конкурси за 250 войници в Сухопътните войски

[post-views]
Конкурси за 250 войници в Сухопътните войски

nor„В Сухопътни войски се провеждат конкурси за още 250 човека за различни специалности. Кампанията „Бъди войник” безспорно има успехи. Тя представя българската армия пред обществото особено където тя се е изтеглила преди години.” Това каза за „Българска армия” бригаден генерал Николай Караиванов, началник на Щаба на Сухопътните войски (СВ).
На площада пред общинския театър в Кюстендил се състоя статичен показ на техника, въоръжение и оборудване на СВ. Кюстендил беше 15-ият град от кампанията „Бъди войник”. Въпреки дъжда интересът към събитието беше много голям.
По същото време във фоайето на театъра беше разположена информационна борса за набиране на войници. В театъра се проведе концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на СВ. Със свои изпълнения се включиха и танцови формации от Кюстендил.
При голям интерес премина кампанията „Бъди войник“ и в Монтана на 4 юни. Освен жители и гости на областния град на площад „Жеравица“ дойдоха стотици ученици и учители от населени места в областта специално, за да се запознаят от първа ръка с военната професия. По време на борсата, която представя видовете Въоръжени сили и Специалните сили, както и Националната гвардейска част и Служба „Военна полиция“, бяха раздадени информационни брошури. 
В присъствието на командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев близо 50 военнослужещи показаха умения в половинчасов атрактивен динамичен показ, в който направиха пет различни демонстрации: прочистване на сграда с елиминиране на терористи, стрелба с маркиращи боеприпаси, алпийски техники, военни ръкопашни техники и др.  
Пред журналисти бригаден генерал Явор Матеев коментира провеждащия се в момента конкурс за вакантни длъжности във формированието. По думите му желаещите за Специалните сили са два пъти повече от обявените места. „При нас се записват още преди обявяването на конкурси“, посочи командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. Той подчерта, че поради по-високите критерии за служещи в Специалните сили обичайно около 30 процента от кандидатите отпадат. 
Бригаден генерал Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски, посочи, че в конкурса за войнишки длъжности е имало голям интерес от региони като Шумен, Враца, Благоевград. Най-висок е бил интересът към вакантните места в Плевен, където са кандидатствали средно по 3-ма човека за 1 място, посочи още той. 
„Бъди войник“ в Монтана завърши традиционно с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, организиран от Националната гвардейска част, пред препълнения площад в града въпреки проливния дъжд.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани