Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контингентът за HELBROC заслужи оценка „Боеготов“

[post-views]
Контингентът за HELBROC заслужи оценка „Боеготов“

8-helbrockНеобходимата подготовка за участие в сухопътен боен компонент показа механизирана рота от Сухопътните войски по време на сертификация на контингент за участие в състава на Многонационална бойна група на Европейския съюз HELBROC, провела се в последните дни на май в пункта за постоянна дислокация на 42-ри механизиран батальон и на Учебен център „Победа” – Ямбол. Българският контингент получи оценка „Боеготов” за изпълнение на задачи като формирование към силите за бърз военен отговор на ЕС, съобщиха от СВ. 
В полеви условия, на тактико-специално учение, бяха демонстрирани способности и се отработиха въпроси на тема: „Действия на механизирана рота в зоната за отговорност при участие в операция по поддържане на мира в състава на Многонационални съвместни оперативни сили”. Действията на военнослужещите бяха наблюдавани от Комисия за сертифициране с председател полковник Христо Начев от командването на Сухопътните войски и наблюдатели от Щаба на отбраната под ръководството на полковник Деян Гешев.
На тактико-специалното учение механизираната рота от състава на българския контингент с командир капитан Захарий Димитров показа способности за действие на личния състав при охрана на база и осъществяване на контрол на трафика от хора и автомобили на КПП, изпълнение на поставени задачи в зоната на отговорност, както и действие на група за бързо реагиране. 
На учението присъства и висшият офицер от Гръцката армия бригаден генерал Георгиос Босмалис – командир на силите на бойна група на ЕС HELBROC, придружаван от офицер от щаба на силите. В рамките на учението те проведоха срещи с националния командир на българския контингент и заместник-командир на многонационалната бойна група на HELBROC полковник Тодор Тодоров с Комисията по сертифициране и наблюдателите, с командира на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов и с личния състав на механизираната рота. На тези срещи те се запознаха с проведените през целия етап на подготовка действия и изразиха добрите си впечатления, както от нивото на подготовка към настоящия момент, така и от визитата си на Учебен център „Победа” и пребиваването си у нас.
Българският контингент за HELBROC включва офицери, сержанти и войници от 42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора механизирана бригада, като в контингента има и военнослужещи от други формирования на длъжности в командването и щаба на бойната група. „С активното ви участие и всеотдайност успяхме да постигнем този резултат” – с тези думи пред строя, в последния ден от националната сертификация, командирът на 42-ри батальон подполковник Иванов се обърна с благодарност към целия личен състав, участвал в тактико-специалното учение.                        (

Най-ново

Единична публикация

Избрани