Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мексико изпраща 6000 военни на границата с Гватемала

[post-views]
Серия арести на членове на наркокартели в два щата на Мексико породиха бунтове

Mexiko-policeМексико изпрати 6000 служители от Националната си гвардия на границата с Гватемала, в опит да ограничи мигрантиския поток към САЩ, предадоха световните агенции. Мярката беше взета след предупреждението на Вашингтон, че ще наложи мита от 5 процента на всички мексикански стоки.

Всяка година хиляди граждани от малките държави в Централна Америка минават през Мексико, в повече случаи пеша, за да стигнат до границата със САЩ в опит да влязат в страната. 

Решението на Мексико да изпрати редовна войска по границата си с Гватемала, за да спре т.нар кервани с имигранти, е част от започналите в началото на седмицата преговори между американски и мексикански представители във Вашингтон.

До тях се стигна, след като президентът Доналд Тръмп написа в „Туитър“ , че ако Мексико не затегне контрола по южната си граница, щя наложи 5 процентови мита върху всички мексикански стоки. В сряда Тръмп заяви, че преговорите не са задоволителни, и поднови предупреждението си.

Според американката федерална агенция за митниците и граничната охрана от началото на този месец в страната са се опитали да влязат над 130 хиляди мигранти, което с 33 процента повече от предходния месец. Независимо от ръста като цяло мигрантският поток към САЩ продължава да държи едни от най-ниските си нива, след пиковете през 2000г, когато броят на мигрантите достигна до рекордните над 1 милион и шестотин хиляди души.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани