Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Научни бижута помагат на отбраната

[post-views]
Научни бижута помагат на отбраната

13Това е климатична камера, която е бижуто на нашата част от лабораторията и имитира въздействието на околната среда. С тези думи, придружени от нескрита гордост и ведра усмивка, инженер Ваня Иванова, която е водещ изпитвател в изпитвателна лаборатория на Министерството на отбраната, посочва към грамадния метален шкаф с големина половин стая. Уредът, въпреки простата си форма и епичните си размери, работи с ювелирна прецизност в Института по отбрана (ИО) „Проф. Цветан Лазаров”. Съседните лаборатории на сградата са пълни със също такива научни скъпоценности – бижута на изкуството на измерванията, за каквито учени от други институции могат само да мечтаят и благородно да завиждат на колегите си от ИО. 
А кои са най-новите уреди, кой за какво служи и каква е ползата за Министерството на отбраната, разбраха присъстващите по време на тържественото честване на 10-годишнината на ИО. За този период успяхме да се създадем, да се утвърдим и да развиваме дейността и инфраструктурата си, отбеляза в словото си директорът на ИО полковник Димитър Кирков. В началото институтът, който обединява всички съществуващи към оня момент основни научни и научноприложни структури в МО, наброява 190 души. 
Сега те са 96, но бюджетът е увеличен с 25 на сто и дейността е значително по-голяма. В института работят трима професори, 14 доценти и 7 доктори. Обучават се и 17 докторанти. Трите лаборатории на института са акредитирани на европейско и национално ниво. Сключени са споразумения с повече от 50 организации – предимно от България, а също от Великобритания, Белгия, Франция, Италия, Австрия, Израел, Гърция, Чехия, Сърбия, Румъния. В ход са непосредствените контакти с нашите приятели от Северна Македония, изтъкна полковник Кирков. 
Институтът участва във всички стратегически дългосрочни проекти в отбраната, както и в 7 европейски проекта.
3При този отчет мога да кажа, че хвалебствията ми ще бледнеят, започна приветствието си заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Той благодари на работещите в ИО за извършеното от тях през последната година. Сферата на отбраната и сигурността вече е изведена като специален приоритет, изтъкна заместник-министър Величков. По думите му това предполага огромен труд на всички звена – от заявителите, през структурите на министерството, до института, който дава една верификация за това, че отбранителните продукти са съответстващи на високото ниво на технологиите. Величков препоръча да се анализират и прогнозират бъдещите тенденции в развитието на технологиите, за да се въвеждат в практиката на МО най-модерните отбранителни продукти.
Вече започнахме много добра работа и се надявам до края на годината да има национална научна програма, посветена на сигурността и отбраната, обърна се към залата заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. По думите й в голямата програма „Хоризонт Европа” в момента се планират 4 милиарда евро за научни изследвания в областта на отбраната.
Народният представител, бивш заместник-министър на отбраната и бивш министър на вътрешните работи Валентин Радев поздрави хората от института, с който е свързана и част от неговата трудова биография. „Много важни проекти има в момента, трябва да оказвате помощ на МО. Вие сте специалистите, вие сте най-информирани. Вие трябва да знаете най-добре. Обречени сте на успех”, изтъкна той.
От името на министъра на отбраната и началника на отбраната, както и със заповед на директора на ИО бяха наградени военнослужещи и цивилни служители. Днес вашата институция е събирателен образ на военните научни и научно-технически структури, които десетилетия наред с разработка, изпитване и анализ в областта на отбраната даваха своя достоен принос към националната сигурност, беше казано в приветствието на началника на отбраната, прочетено от директора на Дирекция „Комуникационни и информационни системи” бригаден генерал Емил Шошев.
Присъстващите на честването разгледаха и новото оборудване в института, закупено с отпуснатите целево от МО 500 000 лв. В една от лабораториите – тази по радиотехнически измервания, с прецизна апаратура се извършва калибриране на средства за радиотехнически измервания. Така се гарантира точната работа на всички генератори, осцилоскопи, честотомери във войската. В друго помещение гостите видяха новата климатична камера. Според водещия изпитвател инженер Ваня Иванова съоръжението имитира влияние на околна среда при температури от минус 70 до плюс 150 градуса. „Това е бижуто на нашата климатична част от лабораторията. Италианско производство. Поддържа влажност от 10 до 95 на сто, изключително прецизна е. С камерата може да се изследват примерно части от сателитни антени. От авиобаза „Граф Игнатиево” редовно идват, за да разберат техни уреди или части от уреди как ще реагират при определена влажност и температура”, обясни тя.
9Сред новостите са също стандартна референтна пералня, ксенокамера, спектрофотометър. Беше представен и апарат, с който се изпробва устойчивостта срещу спукване на ходилото на кубинките, като за целта подметката се сгъва рязко под прав ъгъл 30 000 пъти.
В друга зала пък чрез голям плотер се отпечатваха кройки за мостри на униформи. Преди да мине процедурата за обществената поръчка, ние правим технически спецификации, обясни главният експерт в Института по отбрана Мая Пенкова. Кройките, изрязани от хартия, се поставят в определена рамка, заснемат се,  изображението се конвертира с компютър и се отпечатва на плотера.
Новата камуфлажна униформа е изработена по наши мерки, по параметри на заявителите, заяви Пенкова. Кройките се създават или по конфекционния метод за номерата от 48 за ръст 158 см до 64 за ръст 182 см, или по еталонен, индивидуален начин.
Съвместно с големи фирми в института функционират и два профилирани научни кабинета. В ход е изграждането на зала за визуализация на интерактивното обучение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани