Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия и САЩ се оказаха в опасна близост – военни кораби на косъм от сблъсък в Tихия океан

[post-views]
Военните на САЩ провеждат разузнавателен полет над Русия

russia-usa2Руски и американски военни кораби се оказаха на косъм от сблъсък. Инцидентът е станал в акваторията на Източнокитайско море, а по този повод командванията в Москва и Вашингтон си размениха взаимни обвинения за вината.

Командването на Руския тихоокеански флот първи отправи обвинения, че американски военен кораб е бил на косъм да причини сблъсък с руския разрушител „Адмирал Виноградов“ в западната част на Тихия океан. Според Москва корабът „Чансълърсвил“  пресякъл курса на разрушителя и се е оказал само на 50 метра от него, като принудил екипажа на последния да предприеме спешна маневра, за да  избегне колизията.

Говорител на Седми флот на САЩ отвърна, че руският кораб е този, който „извършил опасно и непрофесионално доближаване“ до американския „Чансълърсвил“ и стигнал на разстояние от около 20-30 метра. Това наложи ракетоносеца да поеме курс „пълен назад“, като единствена възможност за предотвратяване на удар, заявиха от командването във Вашингтон и определиха твърденията на руските си колеги като пропаганда.

Най-ново

Единична публикация

Избрани