Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей подаде оставка – 11 консерватори се борят за мястото ѝ

[post-views]
В опит да спаси сделката за Брекзит – Тереза Мей провежда консултации с европейските лидери

1-mei-brexitТереза Мей официално подаде оставка като лидер на британската Консервативна партия. Тя обаче остава на премиерския пост докато не бъде решено кой ще я наследи. За мястото ѝ се борят 11 депутати от редиците на Торите.

Оставката на Тереза Мей стана факт 2 седмици след като обяви, че се оттегля от ръководните постове в партията и в държавата. Решението си тя мотивира с невъзможността да реши казуса Брекзит и изрази дълбокото си съжаление за неуспеха си.

Тереза Мей беше премиер в продължение на 3 години, а „разводът“ с Брюксел се оказа главната задача на управлението ѝ, въпреки че тя самата е сред най-твърдите му противници. Разделението в собствената ѝ партия не позволи сделката за Брекзит да мине в Парламента и така срокът, в който Великобритания трябваше да напусне ЕС беше отложен няколко пъти – от 29 март на 12 април и в крайна сметка – 31 октомври. След последния провал Мей заяви, че е време нов премиер да се заеме с въпроса и се опита да намери правилния изход.

За мястото на Мей начело на консерваторите и респективно, на страната, се борят 11 нейни съпартийци. Сред тях личат имената на бившите членове на кабинета Борис Джонсън и Доминик Рааб, както и действащите министри на околната среда, външните и вътрешните работи – Майкъл Гоув, Джереми Хънт  и Саджит Джавид. Кой е новият лидер на Торите ще стане ясно след 22 юли, а дотогава Тереза Мей продължава да изпълнява задълженията си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани