Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ученици влязоха в звукоразпръскваща станция

[post-views]
Ученици влязоха в звукоразпръскваща станция

DSCN1607В бившата 9-а танкова бригада в Горна баня се проведе Ден на отворени врати по повод 1 юни – Международният ден на детето. Военнослужещи от различни военни формирования от Сухопътни войски запознаха гостите с историята на поделенията, като представиха и специализирано въоръжение, техника и оборудване. 

Добре дошли на бъдещето на България, защото вие, младите хора, сте точно такива. Между вас най-вероятно ще има много, които ще станат лекари, предприемачи, инженери, а може би и някои ще станат военнослужещи.
Така майор Александър Бойков – командир на батальона за осигуряване на Командването на Сухопътни войски, дислоциран във войсковия район в Горна баня, поздрави учениците от 203-та профилирана езикова гимназия „Св. Методий“ в София, които дойдоха във формированието в деня на отворени врати. 
Целта на провеждането на тези дни на отворени врати е да покажем част от войсковия живот, въоръжението и техниката, която се използва, каза пред вестник „Българска армия“ майор Бойков. 
Групата от ученици, която посети района на Горна баня, беше доста голяма и за целта беше разделена на четири подгрупи. Всяка от тях беше запозната с различните образци въоръжения, техника и екипировка.
Първото учебно място беше при леко стрелково оръжие и лична,  индивидуална екипировка. Вторият център беше за свързочно имущество, третият център беше за високопроходимата техника, която е на въоръжение в Българската армия – нови образци, с които разполагат в Горна баня. Четвъртият, последен център, беше на машина БРДМ – звукоразпръскваща станция, която е особено интересна и се използва от 
ротата за психологически операции във формированието. 
Времето позволи и да се обособи още един образователен център, който беше при музейните експонати в района на бившата танкова бригада, където са представени типове танкове, оръдия и минохвъргачки. 
Момичетата и момчетата от 203-та профилирана езикова гимназия „Св. Методий“, както и техните преподаватели, които ги водеха, проявиха жив интерес към автомат „Калашников“ и картечница, както и към всички видове въоръжения, оборудване и техника. Най-голям интерес сякаш спечели звукоразпръскващата станция, защото учениците имаха възможност за първи път да се докоснат до такава машина, както и да влязат в нея. Нетърпението всеки да влезе и да види отвътре как изглежда специализираната техника беше толкова голямо, че децата се редяха на импровизирана опашка и спазваха някакъв техен си ред, за да се доберат до 2tзаветната цел. 
На всеки обучителен център и учебно място имаше предвидено табло с информация за ТТ данни и технически характеристики на отделните въоръжения и техника. Военнослужещи лично демонстрираха някои специализирани действия и обясняваха на учениците приложението и начина на действие на образците, както и спецификите им. 
Този тип директно запознаване на децата с военната професия е особено полезен, защото така те получават непосредствена информация за това, какво представлява този високоспециализиран труд и как биха могли и те да станат военнослужещи, ако поискат и ако изберат тази професия, коментираха преподаватели от 203-та профилирана езикова гимназия „Св. Методий“. 
Дните на отворени врати са в пряка кореспонденция с провеждащата се през годината национална информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ за популяризиране на военната професия сред младите хора и подрастващите, споделиха военнослужещи от формированията, дислоцирани в района на бившата и легендарна Девета танкова бригада в Горна баня. 

075* Сили за специални операции – Стрелби с „Калашников”

В район № 2 на Силите за специални операции – Пловдив, се проведе Ден на отворените врати. Пред децата, техните родители и граждани, военнослужещите показаха част от въоръжението и снаряжението си. Няколко дни по-рано бе информирана обществеността и регионалните средства за масова информация, като бяха изпратени и покани до кметовете на районите Източен, Северен, Западен, Южен, Централен и Тракия, както и до директорите на училища в града.
Денят започна със запознаване на гостите с историята, традициите, успехите и основните моменти от живота на формированието. Интересен и увлекателен за децата бе показът на парашутно-десантно имущество, който беше изнесен  от старшина Николай Николов. Беше представен и показ на образци стрелково оръжие, алпийско снаряжение и лична екипировка, свързочни средства, както и практическото боравене с тях. 
Под ръководството на инструктори бе демонстрирана стрелба с халосни боеприпаси с автомат „Калашников” и картечница „Калашников”.           

* 2-ра механизирана бригада – Тактически действия с въоръжение и техника      

Във военно формирование  44200 – Стара Загора, от състава на 2-ра механизирана бригада се проведе Ден на отворени врати. Инициативата бе по случай 1 юни – Международния ден на детето. Учениците имаха възможност да се запознаят с учебно-материалната база на военното формирование, както и с образци на бойна техника на въоръжение в Сухопътните войски. 
Децата видяха образци на стрелково въоръжение и се запознаха с тактико-техническите им данни. Наблюдаваха също разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”, картечница „Калашников” и пистолет „Макаров”.
Военнослужещи демонстрираха тактически действия с въоръжение и техника. По случай празника формированието беше посетено от  425  ученици и деца от 4-то основно училище „Кирил Христов”, детска градина „Калина” към МО, детска градина „Кипарис” – Стара Загора, и др.                   

2a* 101-ви полк – Смолян – Показаха алпийска техника
По случай 1 юни в района на 101-ви алпийски полк в Смолян се проведе Ден на отворени врати. Малките посетители се запознаха с различни по вид въоръжение и техника, с които разполага формированието, разгледаха музея и параклиса, имаха възможност да стрелят с автомат и картечница, както и опитаха алпийска техника рапел (спускане на въже). Бяха проведени и планираните занятия по военно дело с 9 и 10 клас от ПГТТ „ Христо Ботев”. 
На 2 юни пред паметника на Христо Ботев в Смолян с почетен караул от 101-ви алпийски полк бяха отбелязани 143 години от гибелта на Ботев. Почетният караул беше приет от заместник-началника на щаба на формированието майор Владимир Сариев. Венци и цветя бяха поднесени от всички институции. На ритуала присъстваха кметът на Смолян  Николай Мелемов, народният представител Дора Янкова, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, представители на държавни институции, граждани и гости на града.              

1tДемонстрации на „Тюлбето”
На Учебен център „Тюлбе” –  гарнизон Казанлък на 61-ва Стрямска механизирана бригада, бе организиран показ на военна техника и оборудване. В Деня на отворени врати, който бе посветен на Международния ден на детето, за поредна година се включиха малки и големи. Огромен интерес сред казанлъчани предизвикаха демонстрациите и стрелбата с различни видове оръжия. Всички посетители на полигона имаха възможност да стрелят с пистолет, автомат и картечница, като бяха напътствани от военнослужещи на 61-ва бригада.                                                       

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани