Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Граничен шеф откри Чане след 20 дни хайка

[post-views]
Граничен шеф откри Чане след 20 дни хайка

Автор: Димитър ИЛИЕВ

Стоян Зайков
Стоян Зайков
Цели 20 дни МВР издирва с помощта на следови кучета, хеликоптери, жандармерия, граничари, охранители и ловци двоен убиец от Костенец. В безпрецедентната полицейска хайка участва полицейски ресурс от почти цялата страна. Накрая, след като бяха проверени всички изоставени села, паланки, къщи и вили, шефът на Граничния отряд в Елхово Деян Моллов забеляза издирвания Стоян Зайков в нива близо до Акумулаторния завод на Долна баня. Моллов заедно с колегата си Ивайло Михов обикалят с джип района привечер, когато се предполага, че Зайков извършва своите пеши преходи в планината, за да смени местонахождението си.

Двамата видели 43-годишния Зайков малко след 20 ч. Познали го по телосложението. Дали газ, а мъжът се втурнал да бяга. Моллов и Михов спрели, изскочили от джипа и го подгонили. „Спри! Полиция! Легни!“, успели да му изкрещят граничарите и да стрелят във въздуха предупредително. Чане отвърнал на огъня и открил стрелба на месо по тях от около 50 м. Незабавно те подали сигнал до колегите си, които също дебнели в района. Барети и спецчасти започнали да затягат кръга около убиеца. Докато се придвижвали към укритието му обаче Зайков си теглил куршума. Аутопсията показва, че двойният убиец Стоян Зайков – Чане, се е гръмнал с два патрона за глиган в гърдите.

Издирваният престъпник се е самоубил с ловна двуцевка 12-и калибър с отрязана цев, пригодена за близка стрелба, с която застрелял и братовчед си Валентин. Тъй като и двете цеви били заредени, куршумите се забили в тялото му и той издъхнал буквално за минута и половина. Драмата започва на 10 май, когато близо до дома й е открита мъртва 38-годишната Милена Шишкова, бивша приятелка на Стоян Зайков. В последно време той я преследвал с идеята да върне при себе си бившата си изгора. Според МВР Стоян Зайков – Чане, е следял бившата си приятелка Милена Шишкова поне в продължение на месец, преди да я пребие до смърт и застреля с ловна пушка в дома й в Костенец. Аутопсията на жената показва, че тя е убита най-малко 7–8 ч по-рано. На 14 май в дома на Валентин Петров, братовчед на издирвания Зайков, е открито тялото му. Той е убит с ловна пушка, различна от тази, с която е застреляна Милена. По-късно става ясно, че Зайков се е самоубил със същата пушка, с която е убит Валентин Петров. 

В продължение на няколко седмици барети претърсваха хижи и изоставени къщи в планината. Първите дни полицаите така и не успяха да влязат в дирите на престъпника, но по-късно те установиха, че на 20 и 24 май Зайков се е укривал в три вили край с. Света Петка. В тях беглецът от закона нощувал, хранил се, къпал се и дори слушал радио. Два от имотите били разбити, а Зайков успял сам да си отключи третата вила, тъй като намерил ключа за нея в дървена пристройка в двора. По думи на собственичката от къщата не липсвало нищо. Тя обясни и че до момента във вилата не са влизали крадци.

По-късно Зайков е бил забелязан в ягодарници между Костенец и с. Света Петка. Полицаите разбират, че Зайков е изключително опитен в гората – придвижва се в долчинки, дерета и леглата на реки или рано сутрин между 6 и 8 ч, или привечер между 20 и 22 ч, когато сенките го правят трудно забележим. Затова не е изненада, че Зайков е открит от опитен граничар. По време на издирването на беглеца са използвани техники и прийоми, които Гранична полиция използва, за да залавя нелегални мигранти, влизащи през турската граница, обясни комисар Деян Моллов, който оглави дирекцията в Елхово през март 2017 г., а преди това беше шеф на Гранична полиция в Смолян. Преди 4 години той е отличен с почетен знак на МВР за добра служба.
Експертите от МВР дълго време се съмняваха, че някой помага на Зайков или, че дори е избягал в Гърция или Сърбия. Те не вярваха, че някой може да издържи в гората самичък толкова дълго време. Въпреки това се оказа, че Зайков притежава невероятни способности да оцелява.

Докато издирваше бившия рецидивист, лежал с присъда в затвора, МВР изсели близките на беглеца от Костенец, включително и пристигналата от САЩ сестра на убитата Милена Надя, която чакаше Зайков да бъде хванат, за да погребе на спокойствие трупа на Милена. По време на престрелката със Зайков пък всички работници от втората смяна на завода за рециклиране на оловни акумулатори изкарала почти до малките часове под охрана вътре в цеховете заради собствената им безопасност и преди да стане ясна участта на беглеца. 

Милена Шишкова
Милена Шишкова
Никой от МВР не е вярвал, че Зайков ще се предаде, това показва и психологическия му портрет. „Не знам защо е решил да посегне на живота си. Отговорът на този въпрос може да се търси в психологическия му портрет. Според психолозите Стоян Зайков е бил човек с изключително високо его с висока самооценка за себе си. Той е бил човек, който не би се предал на органите на МВР, така че можеше да се наложи да го издирваме и до зимния сезон'“, каза комисар Димитър Кошов, зам.-началник отдел „Криминална полиция в Главна дирекция „Национална полиция“. „Не бих казал, че сме се забавили с откриването му, просто ни трябваше определен период, в който да се ориентираме в самата обстановка, тъй като теренът в района на Костенец знаете, че е планински и доста сложен за претърсване“, посочи още той. Самото издирване на заподозрения е било много трудно. Територията е изключително трудна, може би един или два пъти сме били много близко до него, допълни Кошов.
„Ако той по ревностни причини е извършил първото убийство на съпругата му, това означава, че е човек с лесно ранимо его, с тежък нарцистичен проблем. На такъв човек ще му бъде много трудно да се предаде или да се остави да бъде хванат“, твърди криминалният психолог Тодор Тодоров. Според Тодоров е било по-добре полицията да беше застреляла двойния убиец Стоян Зайков – Чане, а не той сам да си сложи край на живота.

Така или иначе, времето работеше в полза на МВР и нямаше как да се стигне до друг резултат, освен Зайков да бъде обезвреден по един или друг начин, смятат полицейски експерти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани