Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Капан за терористи в Дунав  пред погледа на министъра

Епизоди от съвместната тренировка на ВМС и регионална дирекция 'Гранична полиция'
Епизоди от съвместната тренировка на ВМС и регионална дирекция ‘Гранична полиция’
Съвместна тренировка проведоха формирования от Военноморските сили и регионалната дирекция „Гранична полиция” по р. Дунав край Русе. Действията на военнослужещите и служителите бяха наблюдавани от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Тренировката бе свързана с овладяване на кризисна ситуация – незаконен трафик на оръжие и терористични действия по Дунав. Сценарият включваше овладяване с група за бързо реагиране от състава на Специалните части на ВМС и с екипи от Гранична полиция на кораб, завладян преди това от терористи, задържане на бързоходна моторна лодка с избягалите от плавателния съд престъпници и евакуиране на ранен военнослужещ с хеликоптер „Пантер”.

На финала на демонстра-цията министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично поздрави командосите
На финала на демонстра-цията министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично поздрави командосите
След тренировката министър Каракачанов коментира, че военнослужещите и служителите от Гранична полиция са се справили отлично. „Ситуацията по Дунав е малко по-сложна по принцип, защото това е плавателна река”, каза пред журналисти министърът на отбраната и допълни: „В нормални обстоятелства има движение, има рибари, има гранична линия, която е по средата, така че тук е малко по-трудно да се отработват подобни ситуации, малко по-рисково, отколкото в открито море, където нещата са вече много по-ясни, макар че не по-лесни, в никакъв случай. Но нашите специални морски сили са добре тренирани“. 

Министър Каракачанов оцени високо професионализма на тюлените. По думите му тези учения са важни, защото личният състав придобива още повече умения и възможности, които при нужда да бъдат използвани ефективно в полза на обществото, в защита на суверенитета и на териториалната цялост. „Това са способности, които не само гарантират сигурността в нейния суверенен аспект, но могат да се използват също за опазване на живота и здравето на българските граждани”, каза от своя страна командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Той допълни, че с тренировката е бил показан интегриран начин на работа, в който са включени държавни, частни, военни и невоенни организации. „Само по този начин България може да гарантира и да демонстрира своя суверенитет”, посочи още Петев. 

Директорът на „Гранична полиция” в Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясни, че военнослужещите и служителите на Гранична полиция са показали, че могат в кратки срокове при необходимост да успеят да се сработят, за да се получи успешен резултат. След стрелба част от терористите бяха обезвредени, но последва преследване на лодка във водата. На финала специалните сили демонстрираха бойна евакуация на ранен военнослужещ от въздуха. Действията на всички участници получиха отлична оценка. Демонстрацията наблюдаваха и ученици от гимназията по корабоплаване в Русе. Учението бе посветено и на 140-годишнината от създаването на Военноморските сили, тъй като именно в Русе е поставено началото на българския флот.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани