Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наследник на опълченец с уникални стари оръжия

[post-views]
Наследник на опълченец  с уникални стари оръжия
Цветелин Радулов - председател  на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта 'Приказка за България' - Русе
Цветелин Радулов – председател на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта ‘Приказка за България’ – Русе

Нашият показ е част от изложението на Министерството на отбраната. Искаме да покажем, че е имало оръжия и военни и преди сегашната модерна армия и ще има такава, докато я има и България. Това всъщност е оръжието, с което е извоювана и отстоявана нашата свобода. Това каза Цветелин Радулов, който представи стари хладни и огнестрелни оръжия по време на националната кампания на МО „Бъди войник“, която се проведе в Русе. 
На практика най-важното желание и стремление, което имаме, е въвеждането на начално военно обучение и образование. Това смятам, че ще бъде огромна победа. Засега Министерството на отбраната прави наистина големи стъпки в тази посока и това би било огромна победа – връщането на началното военно обучение в училище – нещо, което смятам за задължително, категоричен е колекционерът на стари оръжия. 
Оръжията, използвани във войните за национално освобождение, носят в себе си заряда на българската национална история и показват онази приемственост, която винаги е била характерна за българския войник. 
Тези предмети са лично мои, аз съм председател  на Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България“. Основната насоченост на организацията ни в своите дейности е имено към децата и младите хора, за да могат те да имат възможността да се докоснат до историята ни и да продължат в днешното нелеко време да се реализират и да осъществяват мечтите си и желанията си. 
Чрез старите оръжия и магията, която те създават с осезателното усещане за историчност, Цветелин Радулов се надява не просто да се възстанови началното военно обучение в българските училища. Той вярва, че младите хора ще имат възможността да се докоснат до усещането за национална гордост, за принадлежност към род и родина, което армията и военната професия създават. Така тези млади хора, според него, ще могат да се подготвят за това, да бъдат пълноценни българи, горди и достойни наследници на своите деди – отдали живота си за България, за да я има и днес. 

Няколко поколения са воювали за България

Посетителите на показа в Русе имаха възможност да видят оригинални уникати на хладни и огнестрелни оръжия
Посетителите на показа в Русе имаха възможност да видят оригинални уникати на хладни и огнестрелни оръжия
Оръжията, освен че са част от семейната история на Цветелин Радулов, са неизменни „участници“ в десетки  проведени исторически възстановки. Младите момчета, които идват за първи път, са впечатлени от организацията и дейностите ни. С тези оръжия се правят и демонстрации. Може би почти всички от тях вече са използвани във възстановки, най-често от началото на борбите ни за национална свобода до Първата и Втората световна война. Като характеристики тези оръжия, разбира се, са остарели. Съвременните са много по-смъртоносни и с много по-голяма поразяваща сила и обхват. Тези стари оръжия обаче носят безсмъртния и здрав, железен дух на българския войник, припомня Радулов. 
Много от тях са семейни реликви. В колекцията си колекционерът пази и шашката на своя прадядо – опълченец. Дядовците му и прадядовците му пък са участници в Балканската и Междусъюзническата война, както и във Втората световна война. Имаме няколко поколения, които са воювали за България, споделя с гордост Цветелин Радулов. 

Захласват се и децата, и младежите

Посетителите на показа в Русе имаха възможност да видят оригинални уникати на хладни и огнестрелни оръжия
Посетителите на показа в Русе имаха възможност да видят оригинални уникати на хладни и огнестрелни оръжия
В националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ Цветелин Радулов пряко участва за първи път. Иначе всяка седмица имат поне по две обучителни занимания за деца, като по този начин ги приобщават към най-славните моменти от българската история.  Основно заниманията се провеждат в с. Арбанаси, в Калояновата крепост, където е създадена автентична атмосфера. Започват да проследяват Първото и Второто българско царство, най-славните ни победи, начините на воюване през Средновековието, стрелбата с лък, както и тренировъчния „Калашников“, въздушна пушка  – дълги и сериозни занимания в рамките на четири-пет часа. 
По това време детето получава основна представа кои сме ние българите, откъде идваме, каква история носим на гърба си, което приемам за изключително важна моя мисия, твърди Радулов. Няма възрастови ограничения за участие. Еднакво са интересни те и за деца от детската градина, и за абитуриентите, смята колекционерът на стари оръжия. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани