Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световни лидери заедно за 75 години от D-day

[post-views]


Британската кралица Елизабет Втора нарече военното поколение от десанта в Нормандия 'жилаво'. Фото ЕПА
Британската кралица Елизабет Втора нарече военното поколение от десанта в Нормандия 'жилаво'. Фото ЕПА
Автор: Димитър Илиев
Лидери на 16 държави почетоха 75-годишния юбилей от десанта в Нормандия през Втората световна война в английския град Портсмут, една от точките на дебаркиране. Вторият фронт на съюзническите сили срещу нацистка Германия бележи началото на кампанията за освобождаване на окупираната от Хитлер Западна Европа.

Десантът започва през нощта срещу 6 юни 1944 г. именно от Портсмут, като челните отряди дебаркират на брега на Ламанша в Нормандия, северозападната част на окупираната от нацистите Франция. 
Лидерите на всички държави – участници в славната епопея, известна като D-day – Великобритания, САЩ, Франция, Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Гърция, Люксембург, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша и Словакия, бяха на трибуната, а редом до тях дойде и канцлерът Ангела Меркел. Естествено, един от най-колоритните присъстващи бе президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на посещение във Великобритания.


Облечени като войниците от десанта четат спомени на участници в него 75 години след провеждането му през 1944 г.
Облечени като войниците от десанта четат спомени на участници в него 75 години след провеждането му през 1944 г.
В необичаен жест за  представител на кралската фамилия британската кралица Елизабет II благодари на ветераните от десанта в Нормандия за тяхната саможертва. „Когато присъствах на възпоминателните прояви по случай 60-ата годишнина на десанта, някои мислеха, че това може да е последното подобно събитие. Но военновременното поколение – моето поколение, е жилаво и се радвам днес пак да съм с вас в Портсмут“, заяви Елизабет II, която също е ветеран от войната и е служила като автомеханик. Лидерите на държавите четоха откъси от писма на участници в десанта. Президентът на САЩ Доналд Тръмп прочете молитва, която предшественикът му Франклин Рузвелт е включил в радио обръщението си на 6 юни 1944 г., излъчено, докато американските и съюзническите сили преминават Ламанша. В него Рузвелт посочва, че „нашите синове, гордостта на нацията ни, днес започнаха велико начинание – борба за запазване на нашата република, на нашата религия и нашата цивилизация и освобождение на страдащото човечество“.

В отбелязването на годишнината участваха над 300 ветерани. Част от тях се качиха на сцената, разказваха спомени и бяха аплодирани от високите гости. След това започна тържествената церемония, посветена на паметта за хилядите жертви, дадени в рискованата операция.

Най-ново

Виж още

Избрани