Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След пясъчни бури и наводнения в Афганистан – отново у дома

[post-views]
След пясъчни бури и наводнения в Афганистан – отново у дома

Генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя в началото на тържествената церемония
Генерал-лейтенант Димитър Илиев прие строя в началото на тържествената церемония
След като достойно изпълни задачите си и преживя пясъчни бури и наводнения, 37-ият български контингент, участвал в операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан, се завърна в родината. Всичките 158 военнослужещи са живи и здрави. Контингентът беше тържествено посрещнат на площад „Македония” в Благоевград – там, откъдето бе изпратен на мисия пред ноември 2018 г.

В Афганистан българските воини изпълняваха задачи по подготовка, съветване и подпомагане на военнослужещи от Афганистанската национална армия, осигуряваха сигурността и пропускателния режим на базата на летище Кандахар, охраняваха афганистанските бойци при обучението им за работа с безпилотен летателен апарат. Контингентът беше съставен от воини от формирования от Бригадното командване – 3-ти механизиран батальон в Благоевград и 10-и механизиран батальон – Враца.
Искам да изкажа моята човешка радост от това, че ви виждам живи и здрави тук, на това място, откъдето ви изпратихме, обърна се към воините заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, след като прие строя и връчи награди на отличили се от името на министъра на отбраната и началника на отбраната. Командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов също удостоиха с отличия изявени военнослужещи от контингента. 

Ротата за охрана, тимът от съветници, двата екипа от щабни офицери в Кандахар и Кабул, комуникационният възел, лекарският екип – всички достойно изпълниха своите поставени задачи, изтъкна в словото си генерал-лейтенант Илиев. „В последно време българските военнослужещи, участващи в мисии зад граница, успешно представят БА и авторитета на българския военнослужещ. Вие също имате заслуга за това”, каза той.

Абсолютно съм убеден, че сте носили с чест и достойнство службата си, справили сте се успешно с трудностите, отбеляза в приветствието си областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Доказателство за това е високата оценка, която е получена за тази мисия от нашите партньори от НАТО, допълни той и пожела на воините здраве и успешно развитие в кариерата.

Полковник Митко Димитров разказа за службата на българските военнослужещи в Афганистан
Полковник Митко Димитров разказа за службата на българските военнослужещи в Афганистан
Преди повече от половин година всички ние оставихме близки и роднини, колеги и приятели, както и родните си домове, за да оправдаем гласуваното ни доверие и с чест и достойнство да представим себе си, нашия народ, родината в трудната и опасна мисия в Афганистан и пред нашите международни партньори, каза в словото отговор националният командир на контингента полковник Митко Димитров. „Там, на повече от 10 500 км от България, разделени от своите майки, бащи, синове и дъщери, военнослужещите от състава на контингента проявиха типичните за нашия български народ героизъм, жертвоготовност и отдаденост на каузата, справяйки се отлично със сложната военна обстановка по охраната и отбраната на базата, както и със суровите метеорологични условия в Афганистан – наводнения, пясъчни бури и високи температури. По време на мисията военнослужещите от контингента провериха и пропуснаха през КПП 4 на летище Кандахар над 3000 цистерни с гориво и товарни автомобили, осигурявайки основните логистични доставки за базата, изминаха над 7000 километра по охраната и отбраната на вътрешния периметър на базата”, разказа той.

Горд съм да споделя с вас, че по време на изпълнението на мисията военнослужещите от контингента не допуснаха дисциплинарни нарушения, сподели националният командир. „Нямахме нито една забележка по тази линия от коалиционните партньори. С тези си действия военнослужещите от контингента доказаха, че са достойни наследници на офицерите, сержантите и войниците от 7-а Рилска пехотна дивизия, впоследствие – 3-та мотострелкова дивизия и на 35-и Врачански пехотен полк, взели дейно участие в Балканските войни и Първата световна война за обединението на майка България”, изтъкна полковник Димитров.

Благодарствена молитва отслужиха свещеници от благоевградския православен храм „Въведение Богородично”. Под аплодисментите на събралите се на площада благоевградчани и в музикалния ритъм, задаван от Представителния духов оркестър на СВ, контингентът премина в тържествен марш.

Добрите оценки вече са традиция

Генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи награди на отличили се воини
Генерал-лейтенант Любчо Тодоров връчи награди на отличили се воини
Традиционно стана за нашите контингенти да се връщат с добри оцeнки от коалиционните партньори и, разбира се, с добра оценка от щаба, който управлява операциите зад граница – Съвместното командване на силите (СКС). Това каза пред журналисти генерал-лейтенант Илиев след церемонията. „И 37-ият контингент не прави изключение – изключително добро представяне, изцяло изпълнени задачи, с много добра взаимопомощ между отделните формирования и екипи. Дори предавам думите на генерал-лейтенант Тодоров, командващия на СКС, че това е един от контингентите, с които той най-малко се е занимавал, за да изпълнява някои възникнали неуредици или проблеми”, изтъкна заместник-началникът на отбраната. В отговор на репортерски въпрос той посочи, че това е един от най-успешните български контингенти.
Генерал-лейтенант Илиев заяви, че воините са действали в реална обстановка. „Имало е ситуации и при охранителната рота, и при офицерите, които са членове на щабните елементи, и в медицинския екип, и в комуникационния възел. Навсякъде е имало ситуации, в които е било необходимо да се демонстрират професионализъм и решителност”, обясни заместник-началникът на отбраната. Той допълни, че на мисии българските военнослужещи работят в коалиционна среда със свои колеги от почти всички нации в НАТО. „Така се завоюва престиж. Така се завоюва авторитет и в коалиционен формат”, посочи генерал-лейтенант Илиев.
В отговор на въпрос на в. „Българска армия” той каза, че до момента има основания кампанията „Бъди войник” да бъде определена като успешна. Има засилен интерес към военната служба, особено в Сухопътни войски. В ход са и няколко конкурса за набиране на войници във Въоръжените сили. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани