Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Институционална криза в Албания – правителството поиска оставката на президента

[post-views]
Институционална криза в Албания – правителството поиска оставката на президента

Albania-krizaПолитическата криза в Албания прерасна в институционална война. Правителството поиска отстраняването на президента Ели Мета, заради решението му да отмени местните избори на 30 юни, което според управляващите е незаконно. Албанският държавен глава защити решението си с продължаващите от месеци граждански протести.

За поредна нощ хиляди демонстранти излязоха на центъра в Тирана с искането за оставка на премиерът Еди Рама. Протестите в страната продължават от месеци, като искрата разпалила общественото недоволство са твърденията, че албанският премиер е използвал организирани престъпни групи, за да спечели парламентарните избори през 2017г.

Кризата в малката балканска страна избухна през февруари, когато двете опозиционните партии напуснаха парламента. Това даде повод за масови протести, които в повечето пъти завършваха със сблъсъци между демонстранти и полиция.

Освен за връзки с организираната престъпност, министър-председателят Еди Рама е обвиняван от опонентите си още и в корупция и финансови измами.

Нямат резултат и призивите на САЩ и ЕС партиите да намерят консенсус и да сложат край на кризата.

Анализатори предупреждават, че политическата кризата в Албания може да постави на карта началото на преговорите за присъединяването на страната към 28 членния икономически блок.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани