Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опетнени ли бяха президентските избори в Казахстан?

[post-views]
Опетнени ли бяха президентските избори в Казахстан?

KAZAHSTANВотът в Казахстан е „опетнен от явни нарушения на основни права и свободи“. Това заяви по повод произведените в неделя президентски избори Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която изпрати в азиатската държава около 300 свои наблюдатели.

Поради допуснати „съществени процедурни грешки при преброяването на гласовете“, не можем да гарантираме, че процесът е бил честен по нашите критерии, заяви ръководителят на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество е Европа (ОССЕ) – Джордж Церетели. В Казахстан все още има необходимост от реформа на изборните механизми, заяви Церетели от Нур Султан и подчерта като особено обезпокоителен факта, че протестите в страната са били силово разпръснати от правоохранителните органи.

За победител от произведените предсрочни избори за президент беше обявен действащият държавен глава Касим-Жомарт Токаев, който пое поста от подалия оставка през март „баща на нацията“ Нурсултан Назарбаев. Според официалните данни Токаев печели убедително с около 70% от гласовете. Резултатът стана причина за масови протести в казахстанската столица Нур Султан, при които бяха задържани близо 500 души, включително журналисти. Демонстрантите заявиха, че вотът е бил недемократичен, а изходът – предрешен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани