Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Унгария започна изваждането на туристическото корабче в р. Дунав

[post-views]
Загинали и безследно изчезнали в Унгария – лодка с туристи потъна в река Дунав

incident-Budapeshta

Унгарската полиция съобщи, че е открила телата на четирима души от потъналото в края на миналия месец увеселително корабче с южнокорейските туристите в Будапеща. С последните жертвите броят на загиналите при инцидента скочи на 24 души. Две седмици след трагедията четирима души остават в неизвестност.

Четирите тела бяха открити при операцията по изваждането на туристическото корабче „Русалка“ от водите на река Дунав в Будапеща. През деня плавателният съд беше изваден частично с помощта на плаващ кран, което позволи на водолазите да го претърсят.

Официално властите не са потвърдили самоличността на откритите тела. Предполага се обаче, че сред откритите остани са тези на капитана на кораба и трима южнокорейци, сред които и шест годишно момиче.

След края на огледа корабчето „Русалка“ беше стабилизирано и на бараж преместено на сигурно място, където ще бъде проучено от криминалисти.

Припомнян, че инцидентът се разигра на 29 май вечерта, като увеселителното корабче „Русалка“, с общо 35 души на борда беше пометено от по-голeмия кораб „Викинг“. Малко след трагедията спасителите успяха да спасят седем души и да извадят телата на други седем, но лошото време и придошлата река усложниха спасителните операции.

По случая вече е образувано криминално дело. Основният заподозрян е капитанът на кораба „Викинг“, който е 64 годишен украински гражданин. Той остава в ареста, като най-вероятно ще ще бъде обвинен за  причиняване на масова смърт при безразсъдно поведение във водния трафик.

Инцидентът е Будапеща е най-смъртоносният в река Дунав за последните 50 години, коментира Би Би Си., който е бил капитан на кораба „Викинг“, който е в ареста и най-вероятно

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани