Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК предупреди Албания: Отлагането на местните избори – пречка за интеграцията в ЕС

[post-views]

junker_esОтлагането на местните избори в Албания ще възпрепятства интегрирането на страната в ЕС. Това предупреди председателят на ЕК Жан Клод Юнкер след срещата си с албанския премиер Еди Рама в Брюксел.

Политическата криза в Албания продължава от месеци, след решението на опозицията да бойкотира парламента и продължаващите масови протести в страната. Напрежението прерасна в институционална криза, след решението на албанския президент Ели Мета да отложи насрочените за 30 юни местни избори. Като мотив държавният глава посочи, именно растящото обществено недоволство. На свой  ред правителството на премиера Еди Рама поиска отстраняването му. Макар и косвено, отношение по въпроса взе и председателят на ЕК Жан Клод Юнкер.

Жан Клод Юнкер – председател на ЕК:

„Нямам желанието да се меся в този изцяло вътрешен спор между президент и правителство, но както винаги ще споделя моята гледна точка. Избори трябва да има, защото никой няма право да отнема на хората възможността да изразяват политическите и демократичните си възгледи. Така че, без да се месим в този процес, по мое мнение, избори трябва да има. Ако няма, то това със сигурност ще навреди на европейската перспектива на Алабания.“

Позицията на ЕК идва ден, след като външните министри на 12 страни-членки, сред които и България, призоваха да започнат предприсъединителните преговори за членство в ЕС на Албания и Северна Македония.

 

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани