Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайната сделка на САЩ с Мексико излезе наяве: Без да иска Тръмп разкри важни детайли от споразумението

[post-views]
Тръмп: Не ни харесва какво се случва и от двете страни

20-donald-trumpАмериканският президент Доналд Тръмп разкри детайли от сделката за имигрантите с Мексико… без да иска. Докато обясняваше, че детайлите на плана „ще останат тайна“, държавният глава държеше лист, на който прозираше въпросното споразумение и журналисти успяха да разкодират част от текстовете.

Тръмп заяви пред репортери, че е много доволен от постигнатото със съседите споразумение и подчерта, че детайлите все още няма да бъдат оповестявани. За да подсили думите си американският президент извади от джоба си текста на сделката, без да съобрази, че преминавайки през нея, светлината ще направи хартията прозрачна.

Според плана Мексико трябва да се превърне в „сигурна трета страна“, се чете на издайническия лист. При тази хипотеза молбите за убежище на имигрантите от Латинска Америка ще бъдат разглеждани именно там, а не във Вашингтон. В изпълнението на този ангажимент Мексико ще преразгледа законодателството си по отношение предоставянето на убежище. Текстът включва още препратки към регионалния план за борба с нелегалната миграция, в който се предвижда да се включат и редица южноамерикански държави.

Посочва се още, че Мексико има 45 дни да докаже способностите си да пресече мигрантските потоци през територията си, което по същество не е нова клауза. Ултиматумът за това постави лично президентът Тръмп, когато обяви, че започва поетапно увеличаване на вносните мита като наказателна мярка. По-рано през седмицата, мексиканските власти обявиха, че като част от постигнатата с Вашингтон договорка започват да подсилват южната граница на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани