Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС дава Великобритания на съд, ако Лондон откаже да погаси задълженията си

[post-views]
ЕС финализира сделката за Брекзит – Тереза Мей продължава борбата си с Британския парламент

eu brexitЕвропейският съюз се готви да съди Великобритания, ако последната не погаси задълженията си към бюджета на Общността. Това заяви днес еврокомисарят по Бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер и подчерта, че правителството на Тереза Мей вече се е съгласило да плати „сметката си“.

Който и да наследи на премиерския пост подалата оставка Тереза Мей, би следвало да изпълни даденото обещание за покриване на задълженията на Лондон. Ангажиментът е поет от Мей не в лично качество, а като лице на изпълнителната власт, заяви комисар Йотингер.

Гюнтер Йотингер – комисар по Бюджета и човешките ресурси:

„Ако новото британско правителство не е готово или не иска да плати, ние съвсем логично ще поставим въпроса пред Европейския съд, който да реши казуса… Който и да дойде на власт във Великобритания, ще трябва да гарантира, че отношенията му с Брюксел имат бъдеще и ще иска да си осигури последователност в търговията и запазването на някои от основните европейски програми.“

По-рано Комисията предупреди, че ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, изплащането на дълга ще бъде сред трите основни въпроса на дневен ред преди започването на преговори за бъдещите отношения. Становището е в отговор на заканите на Борис Джонсън, един от основните кандидати за поста на Мей, че страната му няма да покрие дължимите към европейския бюджет около 45 милиарда евро.

Най-ново

Единична публикация

Избрани