Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Навални вече е вън от ареста – освободиха почти всички задържани при протеста

[post-views]
Руската полиция арестува над 100 души, излезли на протест по повод рождения ден на Навални

655-402-osydiha-aleksej-navalni-na-5-godini-zatvor

Почти всички задържани при неразрешения протест в Москва са освободени още в сряда вечерта. Опозиционерът Алексей Навални също вече е вън от ареста, потвърди самият той. Според местните медии под стража в полицейските управления са оставени само няколко души, получили по-тежки обвинения.

Между 200 и 500 души, сред които и много журналисти, са задържани при масовата демонстрация в Москва в сряда, сочи публикувана в руските медии информация. Повечето от тях бяха арестувани само за извършване на административни нарушения заради участието им в неразрешен от местните власти протест и вече са на свобода.

Проявата беше организирана в подкрепа на журналиста Иван Голунов и всички негови колеги, станали обект на съдебно преследване.

Сергей Удалцов – лидер на Левия фронт:

„Всички ние знаем от личен опит колко лесно можем да попаднем в лапите на репресивния апарат – да бъдем задържани или вкарани в затвора за дълги години. Ако не проявяваме гражданска солидарност, системата ще ни пречупи един по един.“

Иля Азар – журналист:

„Мислех, че може да задържат някой заради политически плакати или лозунги, но както видяхме арестуват всички на произволен принцип, дори тези, които просто стоят наблизо или се разхождат.“

Припомняме, че Иван Голунов беше задържан миналата седмица за разпространение на наркотици. Случаят отприщи вълна от обществено недоволство, а медиите се солидаризираха с колегата си и на 11 юни обвиненията срещу журналиста от „Медуза“ бяха снети, а случаят му – приключен. Това обаче не отказа стотиците хора, решили на подкрепят свободата на словото в Русия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани