Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бил Клинтън на визита в Косово

[post-views]
Бил Клинтън: Разширяването на НАТО не е виновно за руската инвазия в Украйна

Bil KlintanБившият американски президент Бил Клинтън заяви в Прищина, че Косово е пример за демокрация и заслужава членство в ЕС и НАТО, съобщава белградският в. „Данас“.

Клинтън е в Косово по повод 20-ата годишнина от влизането на международните умиротворителни сили в бившата сръбска провинция.

Смятам, че целият свят може да вземе пример от Косово как израсна и как живее в мир със своите съседи, каза бившият американски президент. Клинтън се срещна вчера с президента на Косово Хашим Тачи, който го награди с „Орден на свободата“, и с премиера Рамуш Харадинай. Хашим Тачи изтъкна, че Клинтън е символ на „доверието, оптимизма и надежда за гражданите на Косово“.

Изразяваме дълбока благодарност към САЩ, които ръководеха кампанията за прекратяване на етническото прочистване и връщането на косовските граждани в техните домове, кампанията за изграждане на нов живот и мир за всички, заяви Тачи.

По повод двадесетата годишнина от влизането на умиротворителни сили в Косово за днес са предвидени много мероприятия. Централната проява по повод годишнината ще бъде на площад „Скендербег“ в Прищина, където се очакват речите на Клинтън и бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт. След това ще има „Шествие за свобода“, ще бъде открит бюст на Мадлин Олбрайт на площад, който носи нейното име, и ще започне международна конференция на тема „20 години на свобода – една визия за устойчив свят“.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че без решаване на спора между Белград и Прищина нито една от двете няма да може да влезе в Европейския съюз.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани