Информационен център на Министерство на oтбраната

Боен юмрук от пет държави громи агресора

IMG_8612Обединени в истински боен юмрук, военнослужещи от пет държави представиха действия по отбрана и контраатака по време на тактическото учение с бойни стрелби „Ответен удар 2019” на Учебен полигон „Ново село”. Пред погледа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев воините от България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ показаха бързина, перфектна координация и точна стрелба.
Общо 800 военнослужещи участват в учението, което продължава и следващата седмица. От тях 600 са български воини, а чужденците са 200. По време на демонстрациите премиерът Борисов лично се убеди в качествата на бойната техника на Българската армия, като се придвижваше между отделните учебни места, шофирайки военен джип „Мерцедес”.
Демонстрациите започнаха с вихрено навлизане през калта и неравностите на полигона на две колони танкове и бетеери. По този начин българска рота „Браво”, усилена с танков взвод от 38-и механизиран батальон с командир капитан Асен  Атанасов, разигра контраатака и успешно възстановяване на целостта на отбраната. На втория пункт многонационална рота „Алфа”, съставена от български, северномакедонски и албански взвод с командир капитан Росен Начев, проведе операция по прочистване на населено място. С бързи и решителни действия военнослужещите нахлуваха в сградите и залавяха противниковите бойци.
В местността „Боньов камък” официалните лица и журналистите наблюдаваха занятие по огнева подготовка с бойна техника от състава на многонационалния батальон. Участваха танкове Т-72 и бронетранспортьори БТР-60 ПБ-МД1 от българските Сухопътни войски, танкове „Леопард” от гръцките въоръжени сили и бронирани бойни машини „Брадли” от сухопътните войски на САЩ. Екипажите използваха цялото налично въоръжение на машините и с точни изстрели поразиха целите.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави воините за отличните резултати и по военному козирува пред строя. Заедно с министър Каракачанов и генерал Боцев той обходи строените бойни машини от различните държави и поздрави екипажите за проявения висок професионализъм.
Много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българско-американска база в „Ново село”, да видят какво прекрасно съоръжение е тя, заяви премиерът пред журналисти. Той посочи, че освен воини от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ на учения у нас идват и представители на много други държави. Това учение се ръководи изцяло от български командири, изтъкна с гордост премиерът.
В тези занятия се създава бойно другарство, посочи Борисов. По думите му с подобни международни прояви светът научава за България, а поредицата от международни прояви продължава цяло лято.

Пазим с F-16 и небето на Северна Македония

С колегата Заев миналата седмица говорихме, като придобием новите изтребители F-16, ще пазим и въздушното пространство на Северна Македония, заяви премиерът Борисов пред репортерите на „Ново село”. Това ще е добре – и за тях, и за нас, защото, така или иначе, тези самолети не могат да завият толкова близко, допълни той.
Премиерът каза, че продължава модернизацията на танковете и инфраструктурата на Българската армия. „Това, което миналата година бяхме обещали за армията, се дава. Сега проектите вървят”, изтъкна той.
Както каза премиерът, в последните няколко години се отделят толкова средства за армията, колкото не са отделени десетилетия, допълни министър Каракачанов. Той уточни, че 13 танка Т-72 се ремонтират, и то – в ТЕРЕМ, като всяка година има план за възстановяването им. „Има и други проекти, за БМП-тата, за други машини. Всичко това струва пари. Тази техника е необходима не за паради, тя е необходима за това личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи – да изпълнява своите конституционни задължения да защитава България. И да го направи ефективно. Благодаря на премиера за разбирането. Две години нищо не е отказано от това, което е поискано”, каза Каракачанов.
За илюстрация на модернизацията Борисов посочи българските бетеери: „На това шаси бяха двигатели на ГАЗ-53А. Бензинови, само бръмчат. Сега на тях има американски двигатели, английски скоростни кутии и виждате – в перфектно състояние са. Танковете също са с нови двигатели”.
Модернизираме машините, има графици, всяка година сме предвидили средства за модернизация, не само на Т-72, но също и на БМП-1, заяви генерал Боцев. Той допълни, че ще бъдат модернизирани и артилерийските системи, най-вече ГРАД. „Надявам се в края на следващата седмица да тръгне проектът и на Сухопътните войски, да изпратим поканите до фирмите и да започне да тече процедурата. За корабите – трябва да приключим до края на тази седмица”, каза началникът на отбраната. Той допълни, че се изпълнява План 2024 за достигане на средствата за отбрана до 2 на сто от брутния вътрешен продукт.

IMG_8760Бойците набират оперативен опит

Учението увеличава оперативната подготовка на войниците и усилва връзката между участващите формирования от петте държави. Това каза за в. „Българска армия” подполковник Адамадиос Мелидис, който командва гръцкия танков взвод по време на „Ответен удар 2019”. Вярваме, че такъв тип тренировки подпомага сглобеността на екипите, изтъкна той. 
Гръцкият взвод, командван от подполковник Мелидис, е въоръжен с танкове „Леопард”. „За втори път участваме в учение тук, в България. Последния път придобихме много полезен тактически опит, като постигнахме и много добро взаимодействие с останалите участващи нации. Този тип учения помага на екипите да усвоят по-добре тактическите действия в хода на операцията”, заяви офицерът.
„Брадли” има много възможности, хвали бойната машина, на която служи от около година, специалист Горски от американската армия. „Специалист” е най-старшото звание за редовия състав в армията на САЩ. 
Машината заедно с друга американска техника също участва в учението „Ответен удар 2019” на „Ново село”. По думите на специалист Горски „Брадли” може да транспортира войници, а също така и да воюва успешно срещу друга бойна техника като танкове и бронетранспортьори.

Воините стрелят и с оръжията на съюзниците

Участниците ще стрелят не само със собственото си въоръжение, но и с оръжията на съюзните страни. Това заяви командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов при откриването на „Ответен удар 2019” (Strike back 2019) в отговор на въпрос на в. „Българска армия”. „Предвидили сме огневи тренировки в хода на сглобяване действията на ротите, на които ще проведем и такива упражнения с различни видове оръжия. Тоест – с тези на съюзните страни”, обясни той.
Бригаден генерал Кузмов, който е офицер, провеждащ учението, обяви „Ответен удар 2019” за открито по време на тържествена церемония на Учебен полигон „Ново село” в присъствието на заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. Общо 800 военнослужещи, от които 600 българи и 200 чужденци, участват във военния екшън.
Уважаеми войници от армиите на България, Албания, Северна Македония, Гърция и САЩ, добре дошли на българска земя, добре дошли на полигон „Ново село”, обърна се към многонационалния строй бригаден генерал Кузмов. Той изтъкна, че учението е планирано от Командването на Сухопътните войски и е подготвено от щаба на Втора механизирана бригада. По думите му мащабната тренировъчна проява е част от серията учения, провеждани това лято в Югоизточна Европа с подкрепата на командването на сухопътните сили на САЩ в Европа и дава възможност за усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзно ниво. Хилядите военнослужещи, привлечени за участие в тези учения, са ярък знак за стремежа на държавите – членки на НАТО, и другите партньорски държави да изградят в Черноморския регион зона на мир и сигурност, каза бригаден генерал Кузмов.
„Нашите общи усилия ще бъдат насочени към развитие на уменията на военнослужещите от армиите на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ за водене на бойни действия, както и оперативната съвместимост на щаба на батальона и командирите при изпълнение на съвместни задачи в многонационален мащаб. Имайки предвид целите, които са поставени, и краткото време за сглобяване на действията на формированията, очаквам една изключително динамична подготовка, в която всички вие да постигнете пълни оперативни способности”, изтъкна командирът на Втора бригада.
Едно по едно бяха издигнати знамената на всяка от 5-те държави под съпровод на техните национални химни, изсвирени перфектно от военния духов оркестър на Втора бригада. След като на пилона се развя и флагът на „Ответен удар 2019”, бригаден генерал Кузмов обяви учението за открито.
Пред журналисти той отбеляза, че мащабната проява изисква много подготовка и съгласуване на действията, като се има предвид, че предстои и етап бойна стрелба. Съчетаваме двата вида бойни действия – отбрана и настъпление, като отбраната ще бъде мобилна, а настъплението ще бъде от движение, коментира бригаден генерал Кузмов в отговор на въпрос на в. „Българска армия” за новостите в учението. „Бойните стрелби ще бъдат извършени с всички видове стрелково и колективно въоръжение, като имате предвид, че батальонът е въоръжен с бетеери и хамъри. Бетеерите са с голямокалибрена картечница, хамърите – с картечница ПК 7,62-мм. Ротата от Центъра за подготовка на специалисти е с танкове Т-72. Гръцките колеги – с тяхното стрелково оръжие, имат и танков взвод, който ще участва в учението. Албанските и северномакедонските военнослужещи ще бъдат със собствено стрелково оръжие на хамъри, които ние сме им предоставили”, посочи бригаден генерал Кузмов.

IMG_8601Без инциденти: Преминават военни колони от над 20 машини

Военни колони, някои от които с повече от 20 машини, преминават през България по време на тренировъчните прояви у нас и в региона този месец. При това – без инциденти. Това сподели пред журналисти при откриването на „Ответен удар 2019” заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, който е и директор на националната структура за контрол на ученията на наша територия. „Освен това има и жп транспорт. Там са натоварени най-сериозните, тежките машини. Само един пример – вчера минаха 6 ешелона – три които излизат от страната и три за при нас, за „Ново село”. Преминаха оттук, бяха дозаредени, пренощуваха в района на Русе и тази сутрин вече са напуснали територията на България към Румъния през Дунав мост”, разказа той.
Генерал-майор Лалов сподели, че като директор на националната структура за контрол на ученията получава и информация за тренировъчните прояви с българско участие извън страната. Контролният център за ученията се намира на полигон „Ново село”. „Имаме изградени връзки с всички наши участници и една клетка, отговаряща за придвижването на всички ешелони, които остават тук или продължават, за да се включат в ученията на територията на Румъния. Това се осъществява от 30-и отряд за контрол на придвижването, който е разпределил усилията си на различните командни пунктове, определени са маршрути, през които трябва да минават”, посочи генерал-мейор Лалов. По думите му центърът за контрол на придвижването поддържа връзка с всички оперативни дежурни на МВР, на Агенция „Митници”, на Гранична полиция. „Имаме представител на всеки от граничните пунктове, през които влизат или откъдето ще излизат ешелони. По най-бърз начин тези наши представители организират придвижването и обработката на документите. До момента няма сериозни проблеми”, отбеляза генерал-майор Лалов. И допълни: „Поддържаме връзка с т. нар. група за контрол на ученията, която се намира в Германия. Това е един вид пак такъв център, контролиращ всички натовски учения, провеждани това лято на територията на Европа. Те получават доклади от нас”. Пътни инциденти изобщо няма, което е много добре, обобщи той.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top