Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нападателят от Крайстчърч пледира „невинен“ по всички 92 обвинения, включително за тероризъм

[post-views]
След ужасът в Крайстчърч – Нова Зеландия затяга закона за оръжията

nova zelandia strelecОсновният заподозрян за кървавия атентат в Крайстчърч през март пледира „невинен“ по всички обвинения. Срещу австралиеца Брентън Тарант се води дело за тероризъм, убийство на 51 души и опита за убийство на 40 други при най-масовата стрелба в мирновременната история на Нова Зеландия.

Това е първият случай, в който правосъдната система на Нова Зеландия повдига и разглежда обвинение в тероризъм. 28-годишният Брентън Тарант е основният заподозрян за нападението в Крайстчърч и се намира в строго охраняван затвор в Оукланд. В изслушването той участва чрез видеовръзка, а пред съда от негово име защитата отхвърли всички 92 обвинения. Повече от 80  членове на местната мюсюлманска общност и представители на медиите гледаха съдебното заседание на живо.

След като с проверка установи, че обвиняемият е психично здрав и срещу него може да се води дело, Върховният съд реши, че процесът ще започне на 4 май следващата година. Подсъдимият остава в ареста поне до 16 август, когато ще се гледа мярката му за неотклонение.

Припомняме, че Тарант беше арестуван още на 15 март, непосредствено след като отне десетки животи. Той нападна 2 джамии в Крайстчърч и излъчи на живо в социалните мрежи как в продължение на минути стреля срещу събралите се мъже, жени и деца.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024