Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шестима остават в борбата за постовете на Мей – един от кандидатите се отказа, трима отпаднаха след вот

[post-views]
Тереза Мей загуби подкрепата на северноирландците след публикуването на правния анализ на сделката за Брекзит

Tereza-MeiШестима кандидати останаха в надпреварата за наследник на Тереза Мей, след като Мат Ханкок си направи самоотвод. Останалият 6-и в първото гласуване здравен министър се мотивира с това, че има визия по-скоро за бъдещето, докато Консервативната партия си търси лидер, който да успее „тук и сега“.

При оттеглянето си Мат Ханкок не застана зад друг от претендентите, но отличи „достойните за възхищение качества“ на всички тях и подчерта, че е редно надпреварата да приеме формата и на телевизионен дебат. Тук не става въпрос само за избор на партиен лидер, ще посочим следващия премиер – затова конкурсът е толкова важен, заяви здравният министър.

Именно той беше най-младият от всички кандидати за постовете на подалата оставка Тереза Мей. При първото гласуване в четвъртък, което доведе до отпадането и на двете дами в надпреварата – Андреа Лийдсъм и Естер Маквей, както и на Марк Харпър, Ханкок събра 20 гласа и заявявайки, че се чувства едновременно окуражен и смирен от постигнатия резултат, отказа да участва в следващия етап.

Категоричният победител от първия вот е бившият външен министър Борис Джонсън, който с подкрепата на 114 депутати остави далеч зад себе си действащия първи дипломат Джереми Хънт, получил 43 гласа.

Следващата седмица предстоят още 2 кръга, на които ще отпаднат общо четирима кандидати. Финалистите ще бъдат ясни на 22 юни, а точно месец по-късно близо 130 хиляди партийни членове ще изберат новия лидер на Торите и следващ премиер на Великобритания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани