Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борисов с карабина от стрелбите в Шабла

[post-views]
Борисов с карабина от стрелбите в Шабла

3P1A8382 (5)Премиерът Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев наблюдаваха заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия на полигона край Шабла.
Учението включва още съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътните войски.
Стрелбите се наблюдаваха от делегация на Сърбия начело с министъра на отбраната Александър Вулин, заместник-посланика на САЩ Джъстин Фридман, командира на Сухопътния компонент на Националната гвардия на Тенеси бригаден генерал Джими Кол, представители на държавни институции, висши офицери от Българската армия и от армиите на страните – участнички в учението – САЩ и Сърбия.
Навръх 60-ия си рожден ден премиерът Борисов кацна на полигона с хеликоптер и беше посрещнат лично от генерал Боцев под звуците на военна музика. Той бе поздравен от всички. Министър Каракачанов и генерал Боцев му подариха реплика на 7,62-мм карабина, обр. 1944 г. Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков му връчи подарък – пистолет „Макаров” (обезопасен).
„Този тип учения са много важни за дипломацията и за външната политика на България. Всички заедно тренираме, показваме своите способности, показваме и въоръжението, с което разполагаме. Така стигаме до заключението, че трябва да живеем в мир, а не във война”, каза министър-председателят. Той допълни, че колкото повече се опознаваме взаимно със съседните ни държави по време на такива учения, толкова повече осъзнаваме, че възпиращата сила е най-важна. 
„Доволен съм от постигнатото на полигон „Шабла“, не само защото поразяват мишените, но и защото така се вижда най-ясно, за какво сме гласували пари за армията ни”, заяви министър Каракачанов.   
Премиерът се отправи към мястото за наблюдение на учението, като се спираше пред бойните машини и разпитваше войниците и командирите им за техниката. „Гледай каква огнева мощ! Както викат сърбите – пуцай!”, остана доволен Борисов. „Това летец да не си сега в момента. Гледай ракетата как го търси. Няма отърване!”, коментира премиерът пусковете на ракетите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани