Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ с доказателство за нападанията срещу танкери в Оманския залив

[post-views]
САЩ с доказателство за нападанията срещу танкери в Оманския залив

OMANSKI ZALIVАрмията на САЩ разпространи видео за което твърди, че показва, как ирански военнослужещи премахват неексплодирала мина от корпуса на един от два атакувани танкера в четвъртък в района на Оманския залив. Доказателството беше представено часове, след като САЩ обвиниха Иран за инцидента.

Черно-белите кадри бяха разпространени от Централното командване на армията на САЩ. Американските военни твърдят, че главните действащи лица са военнослужещи от иранския елитен корпус на Гвардейците на ислямската революция, които премахват от корпуса на частично повредения японски танкер „Кокука кърейджъс“ предполагаема морска мина. Освен японският кораб след серия от експлозии беше частично повреден и норвежкия петролен танкер „Фронт Алтеър“, като според някои информация той е бил поразен от торпедо. За сега никой не е поел отговорност за атаката, която е  втората по рода си за по-малко от месец в района на Оманския залив. Припомням, че в края на май при серия от бомбени нападения пострадаха четири петролни танкера в района. САЩ са категорични, че Иран стои за нападенията.

Майк Помпео – държавен секретар на САЩ:

„Правителството на САЩ вярва, че Иран е отговорен за атаките в Оманския залив. Тази оценка е направена на база разузнавателна информация, на вида на използваното оръжие, както и високото ниво на експертиза за провеждането на подобна операция. В района няма друг играч, който да разполага с необходимите ресурси за провеждането на толкова сложна атака.“

Иран категорично отхвърли поредните обвинения. Иранският президент Хасан Рохани, дори ги определи като част от водената от САЩ анти-иранска кампания. Последния инцидент допълнително може да налее масло в и без това обтегнати от отношения между Вашингтон и Иран. Заради напрежението в региона на един от най-натоварени морски пътища в света, цената на суровия петрол скочи с четири на сто.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани