Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сухопътните войски очакват около 2500 човека

[post-views]

btyМладите хора от Кюстендил със силен интерес към кампанията на МО

Нашето послание към младите хора е – елате при нас и изживейте приключението – и ако ви хареса, останете и се развивайте в армията. Ако не – напуснете, но запазете за себе си дисциплината и всичко, което сте научили при военнослужещите. Това каза в Кюстендил началникът на щаба на Сухопътни войски (СВ) бригаден генерал Николай Караиванов по време на кампанията „Бъди войник“.

Към настоящия момент армията се оттегли от много градове, но тя все още е фактор. Мога да заявя, че войската ни е костелив орех и не препоръчвам на никого да застава срещу нас. Имаме достатъчно машини и достатъчно решителни хора, както и достатъчно подкрепа от хора, които бихме могли да свикаме отново под знамената, когато и ако това се наложи. В състояние сме да решаваме много задачи, включително и в международен план, каза още бригаден генерал Николай Караиванов. 
Той коментира въпроси, свързани с некомплекта в Българската армия и сподели, че за попълването му в Сухопътните войски са нужни около 2500 човека, като в момента се обявява конкурс за 250 военнослужещи. 
В Сухопътните войски работим много за екипировката на нашите военнослужещи. В момента нашите международни мисии експериментират изключително съвременно облекло и защитни средства. Надяваме се то да бъде въведено, за да може хората да изпълняват своите задължения при пълна защита“, заяви бригаден генерал Николай Караиванов.
По думите на началника на щаба на Сухопътни войски, националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ има успехи. bty bty[/caption]Освен набирането на войници обаче целта на тази кампания е и да представи армията ни пред обществеността, подчерта бригаден генерал Караиванов. Това е един добър повод Българската армия да бъде видяна от хората, и то не само по това, което се говори за нея, не само когато има бедствия и аварии, но и реално – какво точно правим ежедневно, посочи началникът на щаба на СВ. 
Почти всички известни хора в световната история са имали досег до армията. Не е казано, че трябва да стигнат до края и да направят кариера, може да е само една мисия или едно обучение, но е важно да се съхранят дисциплината и чувството за ред, каза бригаден генерал Караиванов. 
В Кюстендил много млади хора се стекоха в центъра на града пред театъра, за да разгледат информационната борса и показа на техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Те имаха шансът да се запознаят с възможностите и условията за кандидатстване за военна служба. По традиция „Бъди войник“ в Кюстендил завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Първоначално пред театъра настроението се поддържаше от Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, а след това на сцената се появиха Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Бойка Дангова, квартет „Армейска песен“, фолклорна формация „Ладена“. 
Със свои изпълнения на концерта се включиха още и танцова формация „Партньори“, както и танцовите ансамбли „Пауталия“ и „Родолюбие“ – всичките от Кюстендил и региона. 
 

bty Инспекция и разглобяване на автомат за норматив
Преди показа на техниката бригаден генерал Николай Караиванов лично инспектира всяка от машините, които участваха в мероприятието, и се увери, че те са годни за целта, за която са разположени на площада в Кюстендил. 
Интерес представляваше и още една съвсем непринудена случка. Караиванов попита един от военнослужещите, участващи в показа на въоръжение, дали може да разглоби автомат „Калашников“ за норматив и със затворени очи. Войникът каза, че може да опита и напълно импровизирано, при това пред публика, се получи една наистина интересна ситуация. 
Провокиран, военнослужещият успя да разглоби автомата и след това да го сглоби със затворени очи, при това само с едно контролно отваряне на очите. След това началникът на щаба на Сухопътни войски разказа как преди години това упражнение е било особено важно, защото при евентуални реални бойни действия на тъмно войникът трябва да има готовност да действа при екстремни условия и да владее оръжието си напълно професионално, което и беше демонстрирано на площада в Кюстендил. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани