Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

16-годишен готвел атентат пред Джумаята в Пловдив

[post-views]
16-годишен готвел атентат пред Джумаята в Пловдив

Момчето влязло в контакт с хора от „Ислямска държава“ в таен чат на канала „Телеграм“
Димитър Илиев

14c16-годишен ученик от елитна гимназия в Пловдив е заподозрян, че е подготвял кървав атентат в града. М.П. смятал да взриви огромна бомба самоделка пред едно от култовите места в града под тепетата – Джумаята, в последния учебен ден. Взривното устройство е било изработено от самия него и съдържало запалими вещества и осколки, като целта е била да бъдат нанесени възможно най-много поражения.
Ученикът смятал да извърши самоубийствен атентат. Случаят бе разпространен от МВР и Специализираната прокуратура.
Според обвинителите преди няколко месеца тийнейджърът е попаднал под влиянието на радикална ислямска групировка. Момчето започнало да контактува с представители на джихадистите в таен чат в канала „Телеграм“
 Бавно и постепенно представители на „Ислямска държава“ успели да влязат под кожата на момчето и започнали да го обучават как сам да сглоби бомбата. То гледало по 30 видеоклипа на ден в канала как се сглобява самоделна бомба. Хора от най-близкото обкръжение на ученика усетили, че става нещо нередно. Преди месец бащата на момчето се обадил в ДАНС и информирал спецслужбата за странното поведение на сина си. Той предоставил на агентите тайния чат с комуникации със структури, свързани с фундаменталисти.
Деветокласникът, който бе арестуван миналия четвъртък и се оказа вербуван от терористична организация, има задълбочени познания и афинитет към химията и е изключително интелигентен, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него М.П. е получавал инструкции от вербовчици как да сглоби бомба с максимален унищожителен ефект. Като част от обучението си гледал клипове, на които са записани атентати в различни държави. След ареста е установено, че М. е контактувал с джихадистите поне от година. Първоначално бил зарибен от вербовчиците във Фейсбук, а след това разговорите се прехвърлили в приложението „Телеграм“, което е популярно сред терористите на Ислямска държава.
В дома на момчето са открити взривни вещества и материали за изготвянето на бомби, както и няколко вече подготвени бомби. М. забърквал веществата за взрива за 7–8 дни. Едно от устройствата било с тегло 14,5 кг и е открито в помещение, ползвано от ученика. „За сравнение тази в Сарафово през 2012 г., която взриви автобус, тежеше 2,5 кг, припомни Гешев.
Едната от бомбите била т. нар. „тръбна”– устройство, което често се използва при атентати в Америка. Намерена е също друга в процес на изготвяне. Устройството представлява два пластмасови съда, поставени един в друг, а пространството между тях било пълно с пирони14b
Веществото, открито при обиска, е използвано при атентатите в Белгия и Франция, както и в Сарафово. Намерени са още множество механични, електронни прекъсвачи за електрически вериги, раница с електрическа верига, механични бутони и други части, необходими за атентат. Открити са книги за каузата на Ислямска държава, както и знаме на терористичната организация.
Според зам.-главния прокурор Иван Гешев това е класически случай на вербовка и предупреди, че опасностите в нета за децата вече не са само да попаднеш на педофил и да бъдеш зарибен с наркотици, но вече идва и опасността от радикализация и промиване на мозъци.
„Вербовчиците са много ценни за ИДИЛ поради дейността, която развиват. Те са много добре обучени, истински психолози. Затова и момчето е стигнало дотам, че поискало да приеме исляма“, уточни Гешев.
След като бащата уведомил ДАНС, в Специализираната прокуратура преценили, че на момчето трябва да се помогне. Според Гешев е нужно М. да бъде поставен в изолирана среда и с него да работят психолози”. Съдът обаче остави момчето под надзор на Детската педагогическа стая и то бе върнато у дома си. „Според мен това е грешка, макар че от едната страна е трагедията на детето и семейството, а от друга – потенциалната заплаха за обществото”, твърди Гешев, според когото, ако мярката „подписка“ бъде потвърдена, отговорността ще трябва да бъде поета от семейството, училището и Детската педагогическа стая”.
Случаят с ученика джихадист за пореден път раздели медии и общество. Самият зам.-главен прокурор предупреди, че опитите да бъде издирвано и снимано момчето може да доведат до неприятен краен резултат и апелира всички медии да не влизат в личното пространство и в училищната среда на момчето. „Става дума за дете и жертва, а не извършител на сериозно престъпление. Става дума за една лична трагедия“, заяви Гешев.
Агенция ПИК обаче разкри името на ученика, след това извади от Фейсбук негови снимки и на семейството. Това провокира остър отговор от страна на пловдивски журналисти, които осъдиха незаконното и неетично разкриване на самоличността на 16-годишния ученик, задържан за подготовка на idilтерористичен акт. Въпреки апела на прокуратурата в търсене на сензация лични данни и снимки на момчето и семейството му изтекоха в интернет. Пловдивските репортери, включително колегите от ТВЦ –Пловдив, приеха протестна декларация и сезираха институциите, съобщи БНТ. Според журналистите оповестяването на самоличността на ученика нарушава Закона за закрила на детето, Конвенцията за правата на детето, Закона за личните данни, Наказателно-процесуалния кодекс, както и журналистическите етични кодекси.
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България също реагира срещу публикациите и обяви, че ще сезира всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на момчето. Според АЕЖ ученикът от Пловдив е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. „За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти”, подчертават от АЕЖ.
Накрая се намеси държавната Агенцията за закрила на детето, която се самосезира по случая. Експертите проверяват дали е извършено административно нарушение по Закона за закрила на детето. Те са поискали незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.

Арабистът проф. Владимир Чуков: Избрали са Пловдив, защото градът е пример за толерантност
Пловдив е град, сочен винаги като пример за толерантност. Очевидно престъпниците от Ислямска държава са го набелязали, защото е символ на мирното общуване между етноси и общности. Искат да разбият спойката, да вбият клин между християни и мюсюлмани, като манипулират едно объркано интелигентно момче. Да разбият спокойствието, което цари в града, и то на религиозна основа – т.е. да пламне нещо като религиозна война. 
Според неофициални източници момчето е било притискано да прави атентат до Джумаята и да се стигне до кръвопролитие. Целта на бандитите от Ислямска държава е в Пловдив да бъдат насъскани християни срещу мюсюлмани. Вербовчик, радикален ислямист, е подкокоросал момчето, посял е в него семената на омразата. 
Смятам, че става въпрос за вълк единак, явно са го подмамили, защото е с по-лабилна психика. Може и в училище да са го обидили, знаем, че децата са по-жестоки от нас, възрастните. Явно авторитетът на гуруто радикал се е оказал по-силен, отколкото на бащата, на семейството. Това е сериозен проблем, слабата брънка, използвана от бандитите. Ислямска държава, която е не толкова далеч от нас, съвсем не е случайна, а военна организация. Владеят отлично техниките за зарибяване. За да влезеш в ИД, минаваш не само религиозни курсове, но и военна, както и психологическа подготовка.
 

Най-ново

Единична публикация

Избрани