Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В търсене на красотата и съвършенството

[post-views]

Цончо ДРАГАНСКИ
DSC05784 Кои важни гости присъстваха на тържеството? Не знам, аз гледах само диригента, отговорили един по един музикантите от оркестъра. Кои важни гости присъстваха на тържеството? Не знам, моето внимание беше насочено само към музикантите, отвърнал диригентът. 
Такива разпити са се провели преди време, но военнослужещите от оркестъра на 61-ва Стрямска механизирана бригада са оставили назад в годините толкова много концерти, зари и 
многобройни участия в най-различни прояви
че вече не си и спомнят за онези напрегнати дни. 
А и тогава старши лейтенант Йордан Илиев не е бил още диригент на оркестъра. На тази длъжност е от януари 2016 г. Роден е през 1976 г. в Попово. От 4–5-годишен е свирил на акордеон, а после и на пиано. Но е  кандидатствал в Шуменския университет „Константин Преславски” като музикант на саксофон. Завършил го е през 1995 г. със специалност „Музикална педагогика”,  с акордеон и пиано. А от 2009 г. е постъпил в оркестъра на 61-ва бригада и е свирил на саксофон. Със съпругата му Анита са се установили в Карлово още през 2001 г. Тя е преподавател по музика, има частна школа и е заместник-директор на детска градина.
Един от наболелите въпроси в армията е недостигът на военнослужещи и дали той засяга и оркестъра? И при нас има текучество, но предстоят конкурси и дано вакантните места да бъдат попълнени, надява се старши лейтенант Илиев. Отбелязва, че около половината от хората в оркестъра са завършили закритото вече Средно сержантско военно музикално училище „Маестро Георги Атанасов”. 
Репертоарът е променен
изцяло, след като е станал диригент, съобразил го е с изискванията на по-младата публика, за да идва на концертите. И смята, че това е необходимо в днешно време. Съсредоточават се на съвременната популярна музика. Изпълняват Smoke On The WaDSC05797ter на Дийп Пърпъл и микс от най-известните песни на Майкъл Джексън. Дори наскоро оркестърът участва заедно с „Диана Експрес” в концерт по случай Празника на розата. Не забравят и класиката, като примерно „Унгарски танц №5” на Йоханес Брамс. Диригентът се стреми  произведенията да могат да се изпълняват от по-малък брой музиканти, защото с 20 души от духов оркестър не могат да направят симфония. 
Маршовете също са задължителни. Идеята на старши лейтенант Илиев е да възстанови стари маршове, даже и такива, които не са записвани. Непрекъснато са заети с военните събития и успоредно с тях не пропускат репетициите за концертна програма. Важни са участията на оркестъра в зарите – в Карлово, Клисура, Казанлък, Пещера, Павел баня… Много отговорни при тях са действията на командващия на зарята и на диригента. 
Музикантите 
свирят и в студ, 
и в пек
и при всякакви неблагоприятни метеорологични условия. И трябва много да се грижат за своите инструменти, веднага да ги подсушават, да ги поддържат. Старши лейтенант Йордан Илиев признава, че има проблеми с инструментите, но от две години насам Командването на Сухопътните войски отпуска средства и някои са подменени. Вече са купили тромпети и ударни инструменти. И успяват да се справят по някакъв начин. Доскоро имаха много красива униформа, но след назначаването на нови хора се оказа, че от този плат вече няма. И обличат старата парадна униформа. 
Много ми помага в работата старшина Траян Първанов. Завършил е Сержантското музикално училище. Освен че владее на високо ново тромпета, той е наясно с всичко в оркестъра. Да, има нужда от помощник-диригент, защото административната работа е много. А в същото време, когато аз се занимавам с нея, трябва да бъдат изпипани детайлите при изпълненията. Най-новият в оркестъра е младши сержант Румен Руменов, завършил е с гайда, но сега е на туба и много добре се справя, музикантът си личи. Единствената жена е флейтистката сержант Деница Димитрова, споделя старши лейтенант Йордан Илиев. 
Отрано музикантите се подготвят за Прегледа на военните духови оркестри в Сухопътни войски, който ще бъде в Сандански от 25 до 27 юни. Началото на тази 
важна традиция
бе поставена през 2004 г. Тогава бе чествана 100-годишнината от дислоцирането в Карлово на 28-и Стремски полк, чийто наследник в наши дни е 61-ва Стрямска механизирана бригада, и 100-годишнината на първия военен духов оркестър в Карлово, създаден от маестро Георги Атанасов. 
В Прегледа на военните духови оркестри в Сухопътни войски е предвидена обща програма. Направих оркестрация на една песен  „Добре дошли в Сандански, приятели!” Раздадена е на всички оркестри от Сухопътните войски и ще я изсвирят заедно. Ще я пее старшина Севдалина Трайкова от нашата бригада. При такъв голям състав музиката звучи невероятно, почти съвършено, обяснява старши лейтенант Йордан Илиев. Подготвят и два български марша –  „Сливенци при Драва” на Дико Илиев и „1300 години България”. Интересно е, че маршът „Сливенци при Драва” е създаден през 1947 г. и с него радио „София” открива програмата си в продължение на 15 г.
Старши лейтенант Илиев ще дирижира тези два марша. 
Ще продължат и концертите. Дани, дъщерята на старши лейтенант Илиев, е в седми клас и се занимава сериозно с пеене. Почти на всеки концерт е заедно с  оркестъра  и изпълнява песни като „Прошепнати мечти” и „Една българска роза”. Тя внася красота в изпълненията, защото само свиренето омръзва на публиката.

Най-ново

Виж още

Избрани