Информационен център на Министерство на oтбраната

Забраната падна, грабвайте такъмите!

шаран На 1 юни близо 200 хил. риболовци щурмуваха реки и язовири из страната. Това беше последният ден от забраната, която важи за всички водоеми, разположени на надморска височина до 500 м. Рибарите окупираха големи язовири, езера и реки из страната,най-нетърпеливите разпънаха палаткови биваци и лагери още в петък следобед, за да си запазят перспективни позиции.

Пролетната забрана за риболов продължи месец и половина, в която голяма част от рибите в нашата фауна се размножават. Уточняваме, че ограничението за любителски риболов продължава да важи за язовири и реки, разположени над 500 м надморска височина. Там температурата на водата е по-ниска и съответно процесът на мръстене се извършва по-късно. Законът за рибарството и аквакултурите предвижда у нас в бъдеще да се прилага т. нар. стъпаловиден график на защита за пролетно и пролетно-лятно размножаващите се риби с въвеждане на различни периоди на забраната за риболов. Припомняме, че първа в „родилното отделение” влиза щуката със забраната си още от 15 февруари, следва бялата риба от 15 март, а месец по-късно от 15 април се въведе повсеместна за месец и половина по водоемите до 500 м надморска височина. Тези в диапазона от 500 до 1500 м надморска височина са в сух режим от 1 май до 15 юни. Тоест до утре (включително).
На практика тоталната и повсеместна забрана трае само един месец – през май. Но и тогава за хората, които спят с въдиците си, има възможности да си начешат кордата.

сомВсяка година при издаване на заповедта на забрана от земеделския министър се публикува и списък на оставените разрешени за риболов водоеми по области. Повечето от попадналите в разрешителния списък обекти обаче са обезрибени, понеже на практика са безстопанствени – стари речни корита и канали, някои крайградски баластриери, мижави микроязовирчета или други водни площи без стопанско значение. В тях вероятно са останали малоценни риби като бабушки, уклеи, слънчевки. Даже каракудите се считат за по-специален улов в тези водоеми. Но по-важното е, че има възможност да се прекара свободният ден с въдица без нужда от допълнително заплащане, само срещу редовен билет.

змиоркиЕдна от най-желаните риби в началото на сезона е шаранът. Сега е идеалното време за неговия улов. За по-едрите екземпляри е необходимо обилно подхранване със суха или сварена царевица. Съвременните шаранджии задължително използват радиоуправляема лодчица за захранване. Въдиците с дънен монтаж се вкарват на поне 100 м от брега, където трофейните екземпляри са по-спокойни и се хранят по-уверено. Сред мирните видове, които достигат огромни размери, може да добавим белия амур и толстолоба. Изваждането на риби с тегло над 20 кг е незабравимо изживяване. Идва ред и на любителите на сома. Той е най-голямата сладководна риба по нашите ширини. Хищникът също е активен през юни, след като вече е извършил брачните си задължения. Най-често се търси от лодка с популярния уред кльонк, който издава специфични звуци по повърхността на водата. Използват се живи каракуди за стръв. Може да се влачат и изкуствени примамки.

риболов2Разбира се, в риболова невинаги размерът е толкова от значение. Мнозина предпочитат динамичен улов на по-дребни риби. На плувка и фидер навсякъде може да се хванат видове като каракуда, бабушка, костур или уклей. Нужно е малко подхранка и кутийки с бели или торни червеи.По реките актуален си остава спининговият риболов. Речният кефал е разпространен почти навсякъде. Малките въртящи се блесни, както и воблерите са неустоими за този всеяден вид. И накрая няколко думи за любителите на риболова по Дунав. Добрата вест е, че над 150 000 змиорки бяха пуснати в реката край Силистра. Зарибяването бе извършено от експерти на регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Русе. Екземплярите са от вида европейска змиорка и попадат под защитата на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове. Включени са и в Червената книга на България. Змиорките са били конфискувани от Митница Аерогара – София, поради липса на документи. Те са във фаза „след стъклена”, която дава шансове за оцеляването им в реката. Доотгледани са в частен риборазвъдник в Добрич.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top