Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С по-малко атомни оръжия, но светът върви към ядрена война

[post-views]
Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?

raketi-balistichniРискът от ядрена война става все по-голям, независимо, че арсеналът от оръжията за масово унищожаване е намалял. Това се казва в последния доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Това е 50-ят годишник на Стокхолмския международен институт за изследване на мира. Едно от ключовите заключения в него е, че въпреки цялостното намаляване на броя на ядрените оръжия, всички държави притежаващи такива, продължават да модернизират арсеналите.

Вече не става въпрос за количество, а за качеството на ядрените оръжия, подчертават от организацията. Например докато Русия, която разработва нови ракети, които да могат да заобикалят американската противовъздушна отбрана, то САЩ разработват нов клас тактически ядрени ракети с ограничено действие.

Подобна тенденция се забелязва и в останалите ядрени сили, като Франция, Великобритания, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея.

И тази година Стокхолмският международен институт за изследване на мира посочва, като голям проблем липсата на прозрачност в ядрените програми на отделни страни, като основната критиката е насочена към Северна Корея и Израел.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани