Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Игра на нерви над Балтика: Самолети на НАТО прихванаха руски изтребители

[post-views]
„AIR POLICING“ в действие: Натовски изтребители прихванаха руски самолет до Естония

taifunЗа по-малко от ден британските военновъздушни сили вдигнаха по спешност за втори път изтребителите си, за да прихват самолети над небето над Естония. Това съобщи командването на мисията на НАТО по охраната на въздушното „Еър полисинг“ в  страните от Балтийския регион.

Британското командване съобщава, че за последен път е вдигнало по спешност два изтребителя „Тайфун“, след като руски изтребил Су -30 и  военнотранспортен самолет Ил-76, са  навлезли във въздушното пространство Естония и Финландия.

Британските самолети са ескортирали руските летателни апарати в продължение на 15 минути, след което са предали контрола на финландските си колеги, се казва още в съобщението на НАТО.

От началото на месец май това е 8-я подобен случай в небето на Балтика.

В официално съобщение на Руското министерство на отбраната се казва, че мисията на двата самолета е да наблюдават военните учения на Алианса в Балтийския регион.

Заради обтегнатите отношения между НАТО и Русия през последните години подобни инциденти зачестяват. Само преди ден руската армия обяви, че е прихванала американски бомбардировачи, преди да навлязат във руското въздушно пространство в района на Черно и Балтийско море. Макар и подобни маневри да са рутинни, се смятат за рискови, защото могат да доведат до нежелани инциденти, коментират военни експерти.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани