Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кой свали малайзийския самолет над Украйна? – разследващите обвиниха в убийство трима руснаци и украинец

[post-views]

samolet_katastrofaРуснаци и украинец са обвинени в убийство заради сваления над Донбас самолет на Малайзийските авиолинии. Съвместната следствена група оповести публично имената четиримата мъже, държани отговорните за трагедията в Източна Украйна през 2014 г., при която бяха убити 298 души – пасажери и екипаж.

По искане на ръководения от холандски специалисти разследващ екип са издадени международни заповеди за арест на Игор Гиркин, Сергей Дубинский, Олег Пулатов и Леонид Харченко, обвинени в съпричастност към предизвикването на самолетната катастрофа. Четиримата са участвали в конвоя, транспортиращ зенитната установка „Бук“, с която е свален полет MH-17 с направление Амстердам – Куала Лумпур. Самата тя е на въоръжение в дислоцираната край Курск 53-а зенинтно-ракетна бригада за Противовъздушна отбрана.

Русия отрече да е въвлечена в случая и подчерта, че пускът е дошъл от контролирана от Киев територия. Не ни беше даден шанс да се включим в международното разследване, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. На въпрос дали страната му ще екстрадира заподозрените, той отказа коментар и само припомни, че позицията на Русия е „добре известна“.

Заподозрените са идентифицирани въз основа на повече от 150 хиляди записа на телефонни разговори между сепаратисти и руски военни, прихванати от службите в Киев, обясниха от съвместната следствена група. Делото срещу четиримата основни обвиняеми ще се гледа от холандски съд, а процесът ще започне на 9 март догодина.

Най-ново

Виж още

Избрани